A legkevesebb, amit tudni illik

A blog nem tudományos ismeretterjesztő oldal, a szerző nem orvos, pláne nem tudós, ezért nem, vagy alig foglalkozik a rákgyógyítás és kutatás közvetlen, tudományos és szakmai kérdéseivel. Nem célom és tudásom sincs ahhoz, hogy a rákról általában, vagy az egyes daganatos megbetegedésekről, gyógymódokról tudományos ismeretterjesztő cikkeket írjak, ahogyan az sem, mélyreható szakmai cáfolatát adjam egy-egy neten keringő csodaszernek – megteszik ezt az erre hivatottak.

Van azonban van néhány alapvető kérdés, amelyeket tisztázni kell, illetve amelyeket ha nem fogad el valaki, akkor nem biztos, hogy érdemes itt tovább olvasgatnia. Az itt közöltek természetesen nem a saját “felfedezéseim”, csupán hiteles és ellenőrizhető információk, amelyeket bárki által elérhetőek, illetve határozott véleményem szerint nehezen cáfolható tények.

Gyógyítás, megelőzés szempontjából nincs sok értelme arról beszélni általánosságban, hogy rák. lung-cancer A daganatos betegségeknek közel kétszáz fajtája ismert. Egyesek élénken élnek a köztudatban, hiszen ma már mindenki tudja, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat. Gyakran olvasni a hírekben egy-egy ismert személyiség mellrákjáról. Ezek mellett a közismert betegségek mellett azonban akad jó pár, amelyikről nem, vagy alig-alig hallani. Kétes hírnévnek örvend néhány ritkább, ám ma még gyógyíthatatlan és gyors lefolyású daganatos betegség, mint például a hasnyálmirigyrák. Ezen daganatos betegségek között aztán elég nagy különbségek vannak, többféle szempont szerint osztályozhatók. Vannak olyanok, amelyek ma már nagyon jó eredménnyel ténylegesen gyógyíthatók és sajnos olyanok, amelyek ma még nem. Akad olyan is, amelyek kezelhetőek: a betegek megfelelő kezelés mellett hosszú éveken át akár tünetmentes, minőségi életet élhetnek. Vannak daganatos betegségek, amelyek agresszív, gyors lefolyásúak és vannak, amelyek akár évtizedekig lappanghatnak, nem okoznak panaszokat. Meglepő, hogy egyfajta daganatos betegségnek lehet egy “gyors” és egy “lassú” változata, ráadásul előfordul, hogy a gyors-agresszív fajta gyógyítható, míg a lassú nem. Egyes daganatos betegségekre már hatékony szűrővizsgálatok állnak rendelkezésre, míg a többségüknél sajnos ilyen egyelőre nem ismert. Vannak daganatos betegségek, amelyek létfontosságú szerveinket támadják meg, míg vannak, amelyek nem. Eltérőek a kiváltó okok, rizikófaktorok: genetikai örökség, életmód, vírus, elhízás, környezeti hatások stb. míg sok esetben a tudomány még nem jött rá ezekre. Azt hiszem, a fentiekből nyilvánvaló: általánosságban a rákról beszélni legfeljebb statisztikai vagy ismeretterjesztő szempontok szerint érdemes, de a gyógyítás más kérdés. Készülnek statisztikák, kimutatások a daganatos betegek összességéről, a pénzügyi kihatásokról, bizonyos szempontokból (pl. társadalombiztosítási összköltségek) szükséges lehet az összes ilyen típusú betegséget egy kalap alá venni, de ezen túl óvatosan érdemes bánni az általánosító kifejezésekkel.

A fentihez hasonlóan nem sok értelme van arról beszélni általánosságban, hogy a kemoterápia hatásos-e.

A kemoterápia sikeressége, hatékonysága nagyon sok tényezőtől függ. A betegség maga, annak stádiuma, a beteg életkora, meglévő más betegsége stb. – mind olyan körülmények, amelyek befolyásolhatják a kemoterápia hatékonyságát. Sajnos valóban vannak olyan daganatos betegségek, ahol statisztikailag igen alacsony a túlélés, a kemoterápia így nem tekinthető sikeresnek, azonban vannak olyan daganatos betegségek, ahol a kemoterápia az elsődleges kezelés és igen jó eredményekkel jár.

Nem mindegy a kemoterápia célja sem, mert ez is többféle lehet: elsődleges, sőt kizárólagos kezelés (pl. vérképzőszervi betegsége esetében), a műtét előtt alkalmazott kemoterápia, amelynek célja a daganat méretének csökkentése, vagy a műtét utáni, amikor a cél az esetleg megmaradt daganatos sejtek elpusztítása.

Egyelőre nem tűnik lehetségesnek megtalálni a “rák gyógyszerét”. Pharmacist A fentiekből ez nyilvánvaló. A daganatos betegségek gyógyítása során több eljárást alkalmaznak, gyakran ezek kombinációját. Műtét, transzplantáció, kemoterápia, sugárkezelés, szteroidok – ez mind függ a daganatos betegségtől. A műtét gyakran elsődleges, más esetekben (limfómák, leukémiák) nem kerül sor rá. Még az egyes betegségeknek is előfordulhat eltérő változata, amelyekben eltérőek a gyógyulási esélyek, nem beszélve arról, hogy immár a daganatos betegségek gyógyítása során is egyre nagyobb figyelmet kap a személyre szabott terápia. A rák gyógymódjáról általánosságban közel annyi értelme van beszélni, mintha a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyszerét keresnénk, egy elixírt, amely egyaránt alkalmas az infarktus, a magas vérnyomás és a visszér gyógyítására.

A különféle, ellenőrizhetetlen forrásokból származó, csodálatos gyógyulásokról szóló beszámolók nem hitelesek. cancer-is-curable Se szeri, se száma az olyan híreknek, bejegyzések, kommenteknek, videóknak, amelyek arról szólnak, hogy valahol, valaki úgy gyógyult meg a daganatos betegségéből, hogy elutasította a hagyományos orvosi kezelést és helyette alternatív gyógyítóhoz fordult, alternatív gyógymódot, különleges diétát alkalmazott. Ezekben a hírekben legtöbbször az a közös, hogy belőlük semmi nem ellenőrizhető. Az állítólagos gyógyultról jó esetben egy fényképet közölnek, ismeretlen, elérhetetlen a beszámoló, cikk szerzője. A daganatos betegség gyakran nem, vagy nem pontosan meghatározott, szinte soha nem található orvosi dokumentáció a betegséggel kapcsolatban. Valójában még az sem tisztázott sokszor, hogy a beteg ténylegesen daganatos betegségben szenvedett-e (a “találtam egy csomót a mellemben”) korántsem biztos, hogy mellrákot jelent. Tragikomikus, hogy újra és újra le kell írni: a netre bárki bármit feltehet, videót készíthet, cikket írhat – önmagában a publikáció ténye semmit nem igazol.

A népszerű híresztelések ellenére még soha, senki nem igazolta a gyógyszergyártók összeesküvését, az ehhez kapcsolódó fantasztikusnál fantasztikusabb  teóriákat. BIG-PHARMA Kétségbevonhatatlan tény, hogy a gyógyszeriparnak, gyógyszerforgalmazásnak, általában a modern egészségügynek van jó néhány súlyos kérdése. Ahol sok pénz forog, ott törvényszerűen felüti a fejét a korrupció, felmerülhet a fogyasztók megtévesztése. A gyógyszergyártók nem az Üdvhadsereg, hanem valóban maximális profitra törekvő, (óriás)vállalatok. Nem kérdés, érdekeltek abban, hogy “nyomják” a termékeiket, hogy minél nagyobb forgalomra tegyenek szert. Élhetnek etikátlan eszközökkel vagy árképzésük irreális, netán – mondjuk ki – pofátlan is lehet. Mindebből nem következik az, hogy szánt szándékkal kevésbé hatékony, vagy hatástalan gyógyszereket készítenének, hogy eltitkolnák az új, hatékonyabb gyógyszereket, vagy egyenesen direkt mérgeznék a betegeket. Pláne nem következik belőle olyan, hogy eltitkolnák a hatásos, olcsó, természetes gyógymódokat, annál kevésbé, mert erre nincs lehetőségük – a net tele van az alternatív terápiák, gyógyszerek tömkelegével.

A fentihez hasonlóan nincs olyan, hogy orvosmaffia, ahogyan az sem igaz, hogy az orvosok, vagy kifejezetten az onkológusok a gyógyszerlobbi zsebében lennének. BigPharmaRipsusOff100714 A gyógyszerek felírása, forgalmazása és az orvosoknak, egészségügyi intézményeknek a gyógyszergyártók által fizetett jutalék valóban nagyon súlyos jogi, morális kérdéseket vet fel. Ebből azonban megint csak nem vezethető le, hogy az orvosok ne akarnák meggyógyítani a betegeiket, sőt egyenesen megölik azokat. Még az Egyesült Államokban sem minden orvos kaphat jutalékot a felírt gyógyszerek után, Magyarországon pláne nem ez a helyzet. Az onkológusok, haematológusok egyáltalán nem a legjobban kereső szakorvosok közé tartoznak. A szakma nagyon sok kudarcélményt hordoz magában, lelkileg is nagyon megterhelő, nagyon elhivatott, lelkiismeretes orvosok választják ezt a szakterületet. Érdemes meggondolni: még ha vannak is korrumpálható, lelkiismeretlen orvosok (mert miért is ne lehetnének), buta rosszindulat azt feltételezni, hogy mindegyik, vagy a többség ilyen. Nem mindenkit a pénz mozgat kizárólag, igenis vannak olyan emberek, akiket – nyugodtan mondhatjuk –  magasabb rendű célok vezérelnek életükben. Erre a legjobb példa az itthon dolgozó orvosok jó része, aki – bár megtehetné, hogy jövedelmezőbb területen praktizáljon, de hivatástudatból mégsem ezt teszi. Itt én magam is hadd hivatkozzam anekdotikusan: egyszer egy plasztikai sebészt faggattam, hogy óriási rutinja ellenére miért nem magánpraxisban keresi magát hülyére, miért egy állami kórházban dolgozik. Válasza egyszerre volt megrendítő és szívmelengető: mert számára az igazi küldetés és kihívás egy balesetben megsérült embernek segíteni, pl. visszaadni arcát, égési sérülteket rehabilitálni és nem szilikonimplantátumokat begyömöszölni szakmányban.

A gyógyszergyártók, kormányok nem titkolnak el semmiféle hatásos, természetes és olcsó gyógymódot.

titok

Az az igazság, hogy bármennyire is divatos ez a vád, önmagában paradoxon és képtelenség. Eltitkolni az tud valamit, aki a titok birtokosa. Ha egy kutató, orvos, természetgyógyász, sámán, indián törzs stb. “felfedezi a rák gyógyszerét”, akkor azt legfeljebb ők tudnák eltitkolni, akik nem tudnak a “felfedésről”, azok nem. Manapság pedig, az internet, hackercsoportok, kiszivárogtatási botrányok, közösségi oldalak korában azt hinni, hogy egy ilyen jelentős és százmilliókat érintő kérdést hosszasan titkolni lehet, a legfinomabban szólva is naivitás. Vagy inkább ostobaság.

Hozzájárulhat ehhez valamiféle naiv elképzelés, amely szerint lehetséges az, hogy egy tudós, laboratóriuma magányában egyszer csak “felfedezi” a rák univerzális gyógyszerét. Ezzel szemben az igazság az, hogy a gyógyszerkutatás hihetetlenül költséges és hosszadalmas folyamat. A kutatás során kutatók, orvosok, tudósok tucatjai is közreműködhetnek, a klinikai vizsgálatok több száz beteg részvételével zajlanak, értelemszerűen nagy számú egészségügyi személyzet közreműködésével. Nehezen elképzelhető, hogy egy éveken át tartó folyamat, amelynek több száz, akár több ezer ember az aktív résztvevője, titokban tartható legyen. Élesebben fogalmazva, lehetetlen.

1 thought on “A legkevesebb, amit tudni illik”

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s