Címkék

, , ,

Csodaszer árusok kapcsán gyakran találkoztam a felháborodott hozzászólásokkal, kérdésekkel, hogy miért is lehet ezt csinálni? Hogyan lehetséges, hogy hatástalan, vagy akár ártalmas összetevőjű készítményeket kínálnak rákbetegeknek, következmények nélkül? Csak részleges magyarázat, hogy a forgalmazók, kereskedők óvatosak, sőt dörzsöltek, figyelnek arra, hogy formálisan betartsák a jogszabályokat, ráadásul elég sok esetben még ez sem igaz. Sokan a nem eléggé elrettentő mértékű bírságokat kifogásolják, amiben persze van igazság. Azt azonban tudni kell, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság, vagy éppen a Gazdasági Versenyhivatal nem “vadászik” egy-egy típusú szélhámosságra általánosságban, bár kampányszerű ellenőrzések természetesen előfordulnak. (Tipikusan ilyen például, amikor karácsony körül vizsgálják a karácsonyfaégők biztonságosságát.) Az alternatív rákgyógyszerek gátlástalan, jogellenes terjesztése mögött tehát az is megtalálható, hogy ha fel is háborít valakit egy cég gyakorlata, általában megelégszik némi dohogással. A ius murmurandi gyakorlása azonban kevés a szélhámosokkal szemben. Az alábbi “esettanulmányból” azt ismerheti meg az olvasó, hogy a hatóság igenis eljár a kóklerekkel szemben, alapos vizsgálatot végez és a tanulságok fontosak.

ezc3bcstkolloid

forrás: napidoktor.hu

Az esetünkben a bejelentést kiváltó termékek a réz-, ezüst-, arany- és platinakolloidok, valamint egy C-vitamin termék voltak, amelyeket a Ledland Kft. kínált MLM-rendszerű értékesítésre. Az eljárás végén a Gazdasági Versenyhivatal bírságot szabott ki és megtiltotta a további jogsértő gyakorlatot. A GV döntése még nem került fel a honlapjukra, azonban az eljárás megindításáról szóló tájékoztató már jóval korábban elérhető volt. Ugyanakkor az ezisgyógyítsa blog szerzőjének már birtokában van a határozat, amely várhatóan hamarosan felkerül a GV honlapjára. Az indokolással együtt közel 100 oldalas határozat még jogászoknak sem szórakoztató olvasmány, ezért a következőkben egy egyszerűsített összefoglalót közlök belőle, egy-két gondolattal kiegészítve. Hangsúlyozom, hogy a határozat szövegét nem feltétlenül szó szerint idézem (ha ezt teszem, akkor az dőlttel szerepel), de tartalmilag semmit nem változtatok. Az is nyilvánvaló, ha a saját kiegészítésem, értékelésem olvasható majd. A határozat jelentős része a cég más, kifogásolható tevékenységével foglakozik, de ezekre nem, vagy csak minimális mértékben térek ki: az MLM-rendszer működtetése, annak anomáliái nem a blog profiljába tartoznak, ahogyan más betegségekre vonatkozó megelőző, gyógyító hatások sem.

Mit is csinált ez a cég?

Ezt pontosan, tömören tartalmazza a határozat rendelkező része.

“A platina-, arany-, ezüst-, és rézkolloid termékek vonatkozásában a termékek egészségre gyakorolt kedvező hatásával kapcsolatosan nem az ágázati szabályoknak megfelelő, így megtévesztő állításokat tett közzé 2015. május 4-ig.” továbbá “A platina-, arany-, ezüst-, és rézkolloid termékek népszerüsítése során megtévesztően állítja, hogy a Független Minőségellenőrző Team tesztelte, ellenőrizte és kiváló minősítéssel látta el a terméket.”  valamint “A platina-, arany-, ezüst-, és rézkolloid termékeket (azok közegészségügyi kockázatára is tekintettel) jogszerűtlenül forgalmazta.”

A Pentamax C-vitamin bombával kapcsolatosan egészségre vonatkozó állítások alkalmazásának törvényi feltételei nem álltak fenn, ezért nem az ágazati szabályoknak megfelelő, így megtévesztő állításokat tett közzé 2015. február 1-ig.”

Ezek az állítások az ún. vásárlói véleményekként jelentek meg a cég honlapján, illetve a korábban mintegy 8700 e-mail címre küldött hírlevelekben, szintén felhasználói véleményként.

Csak három példát idéznék a számos közül, amelyek a rákgyógyító hatásra utalnak.

“Dr. Björn Nordenström, a svéd Karolinska Institute-nál ezzel kezelt rákbetegek gyógyulásáról számolt be. Azt állítja, hogy ez egy roppant egyszerű kezelés és gyors gyógyulást eredményezett azoknál, akiket más orvosok reménytelennek tartottak. Nordenström professzor úr másról lett ismert, nevéhez és az osztrák dr. Rudolf Pekar-hoz fűződik az ECT (elektro-cancer treatment).”

“Számos írás számol be a kolloid ezüst más gyógyító hatásáról is, többnyire fertőző, vagy vírusos betegségeknél, pl AIDS, herpesz, gombásodás, candida, szifilisz, őzkullancs okozta Lyme-betegség stb ellen igen hatásos, de még a rák ellen is sikeresnek bizonyult.”

“Tüdőszűréskor egy több centiméter átmérőjű daganatot találtak a tüdőmben. Nem is akartam elhinni, hogy rólam van szó, először arra gondoltam, hogy biztosan elcserélték a filmet. Sajnos a kórházban, a kivizsgáláskor kiderült, hogy nem cserélték el, a nyirokrendszert is érintő, kissejtes tüdőrákot állapítottak meg. Az interneten olvastam az aranykolloid és az ezüstkolloid együttes tumor-csökkentő hatásáról és úgy gondoltam, hogy még a drasztikus gyógymódok előtt kipróbálom azt. A PentaMax aranykolloidból és a PentaMax ezüstkolloidból egy-egy evőkanállal vettem be reggel és este két héten keresztül. Izgatottan vártam a következő MR vizsgálat eredményét. A daganat több centiméterről néhány miliméterre zsugorodott és a nyirokmirigyek is jelentősen zsugorodtak. Az orvosi jelentés is kifejezett javulásról szól.Nagyon boldog vagyok és folytatom az aranykolloid – ezüstkolloid kúrát. Akár életem végéig is hajlandó vagyok szedni azokat az egészségem érdekében, hiszen semmilyen káros mellékhatásuk nincs, a mellékhatások csak pozitívak, például a térdfájásom is elmúlt. Minden daganatos betegnek javasolom a PentaMax aranykolloidot és ezüstkolloidot.”

Megjegyezném, hogy a fenti állítások 2015. november 30-án még mindig olvashatóak voltak a Pentamax honlapján, holott a cég már jóval korábban értesült az eljárásról, nyilatkozatot tett. (Az viszont tény, hogy a határozat kelte 2015. november 24. és a végrehajtásra kézhezvételtől számított tíz napot kapott a cég, tehát a kifogásolt kijelentések még fent lehetnek.)

kolloid

Mivel védekezett az eljárás alá vont cég?

A reklámállításokkal kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a kolloidokat központilag nem reklámozza, a havonta kettő-négy alkalommal a tagoknak e-mail útján küldött magazin az egyetlen reklámja. A tagok leírhatják véleményüket a Pentamax által forgalmazott termékekről, véleményükkel segítik egymást a csapatépítésben, az értékesítésben. Mindig kínosan ügyel arra, hogy ha a magazinokban idéz a vásárlói vélemények közül, az látható legyen, hogy nem a Pentamax hivatalos véleménye. Mivel egyértelmű, hogy a leírt tapasztalat egy tag véleménye, nem alkalmas a vevők megtévesztésére, jogszabály pedig nem tiltja, hogy vásárlói vélemények leírásokat, tájékoztatókat tartalmazzanak. Előadta a cég képviselője azt is, hogy a vásárlói véleményekben leírt, az ezüst- és aranykolloid rákellenes hatásáról írt tudományos cikkek listáját ellenőrizte, azok valóban létező, tudományos publikációkra mutatnak. Az eljárás alá vont szerint “…a közérdek éppen azt kívánja, hogy akit érdekel, az hozzáférhessen ezekhez a nagy jelentőségű kutatási anyagokhoz még akkor is, ha ezt sok orvos szívesen megakadályozná.” (sic!)

Az eljárás alá vont véleménye szerint a feljelentés egy versenytársa támadása lehet. Kérte, hogy a GV ne marasztalja el és ne szabjon ki bírságot, mert az a 24 éve működő családi vállalkozás végét jelentené.

A versenytanácsi szakban a cég a következőkkel egészítette ki védekezését.

Hivatkozott arra, hogy az ezüstkolloid káros hatásai csak a javasolt dózis sokszorosának túllépésével jelentkeznek, az ajánlott dózist betartva a kolloidok fogyasztása nem jelent közegészségügyi kockázatot. Kiemelte, hogy a kolloidokat számos más helyen is meg lehet vásárolni Magyarországon. Hivatkozott az Alaptörvényben biztosított véleménynyilvánítás szabadságára: a GV nem tilthatja meg, hogy a tagok leírják a kolloidokkal kapcsolatos tapasztalataikat, nem helyes megtiltani vagy korlátozni a Pentamax webhelyén működő fórumot, mert ezzel a hatóság megsérti az Alaptörvényt, a szólásszabadságot.

Az eljárás alá vont végül a tárgyaláson nem jelent meg, írásban nyilatkozott. Az eljárás alá vont több személynek címzett segítség kérő levélben többek között az alábbiakat emelte ki:  A GVH részéről agresszív támadás érte a vállalkozást, a hivatal álláspontja hazug, gonosz csúsztatásokkal teli, célja az eljárás alá vont megsemmisítése, ami mögött korrupció sejthető, az érintetteknek anyagi előnye származhat belőle.

Az ismert egészségügyi hatások és jogi szabályozás a kolloidokkal kapcsolatban

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóságának jogsegély keretében nyújtott tájékoztatása szerint a kolloid oldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, mert hatóanyagaik nem szerepelnek a jogszabály mellékletében meghatározott felsorolásban. A kolloid oldatok nem használhatók fel élelmiszerekben sem, figyelemmel a hatályos EU szabályozásra, végül nem fogyaszthatók sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként, a kolloid felhalmozódhat a szervezetben (elsősorban a bőrben) és argyriát okozhat, amely közegészségügyi kockázatot jelent. Az argyria nem kezelhető, állandósult állapot, az ezüstkolloid fogyasztása emellett neurológiai tüneteket, epilepsziás rohamokat, vesekárosodást, gyomorpanaszokat, bőrirritációt okozhat.

A leghírhedtebb ezüstkolloid felhasználó szerencsétlen (forrás: i.igmur.com)

Az OÉTI szerint az aranykolloidnak nevezett termékek általában aranyionnal beállított termékek, amelyek valójában arany-kloridot tartalmaznak, ami idegméreg és periférikus idegbetegséget okoz, érintve a testben lévő összes idegpályát, gyengeséggel járó, zsibbadásos tüneteket okozhat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állásfoglalása szerint az arany- ezüst, platina- és rézkolloidok – mivel nem felelnek meg a vonatkozó jogszabálynak – étrend kiegészítőként nem forgalmazhatók, forgalmazásuk azonban uniós jogszabályba is ütközik. Az európai élelmiszerhatóság (EFSA) a hozzáadott ezüst-hidroszol biztonságosságáról megfelelő adatok hiányában nem tudott állásfoglalást adni, a platina-, arany- és rézkolloidokról nem készült semmilyen hivatalos állásfoglalás. A NÉHIB azt is megjegyezte, hogy az ezüst és az arany a 1333/2008/EK rendelet értelmében engedélyezett adalékanyag ugyan, de nem kolloid formában.

A határozat megemlíti az OGYÉI honlapján elérhető Gyógyszereink című kiadvány egy cikkét(1) is, amelynek figyelemre méltó észrevételeit idézi: “…a jelenleg ezüstkolloid megnevezéssel forgalmazott termékek ugyanis többnyire bizonytalan minőségűek, nem garantált sem az összetételük, sem tisztaságuk, sem az, hogy valóban a kolloid mérettartományba tartozó ezüstszemcséket tartalmaznak-e. Az amerikai hatóság, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) éppen ezért közleményekben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ezüstkolloid-tartalmú készítményeket a jelenlegi szabályozás szerint nem ismeri el hatékony és biztonságos gyógyszerként, gyógyhatással nem reklámozhatóak, és az ilyen készítmények használata az argyria kialakulásának veszélyével jár.” A cikk végkövetkeztetése is egyértelmű: “az ezüstkolloid a maga idejében hatékony és biztonságos szernek számított – a szakemberek kezében! Jelenleg viszont szükségtelen kockázatnak teszi ki magát az, aki a bizonytalan minőségű ezüstkolloidkészítményeket választja a regisztrált gyógyszerek helyett.”

A Pentamax C-vitamin étrend-kiegészítő, azonban az OÉTI-hez nincs bejelentve, ezzel kapcsolatban azonban nem folytatott a cég különösen intenzívebb “rákgyógyító” kommunikációt, így nem is térnék ki rá részletesebben.

A kolloidoknak tulajdonított gyógyhatás

A GV – a Fővárosi Ítélőtábla egy ítéletére is hivatkozva – határozta meg, mi tekinthető gyógyhatásra utaló kijelentésnek. Ezek szerint “…gyógyhatása annak a terméknek van, amely a betegséget megszünteti, az egészséget helyreállítja, azaz egészségessé tesz, de az is gyógyhatás állításnak minősül, ha egy állítás meghatározott, kifejezetten megjelenített betegség megelőzésének a lehetőségét mondja.” továbbá “Az egészségre gyakorolt hatás-állítások azt sugallják a fogyasztóknak, hogy a termék használata (fogyasztása) és az egészség között összefüggés van, de nem állítják azt, hogy a termék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, konkrét betegségek megelőzésére.”

A GV határozata ezek után mintegy 8 oldalon keresztül idézi a kolloidoknak tulajdonított gyógyító- egészségmegőrző hatásokat, amelyek a cég kommunkációjában előfordultak.

A minőségellenőrzés kérdése

Az eljárás alá vont előadta, hogy a Seychelle-szigeteken bejegyzett, Európai Független Minőségellenőrző Team rendszeresen vizsgálja a kolloidok minőségét, cserébe a Ledland Kft. elkészítette és fenntartja a honlapjukat a domain névvel együtt. A két vállalkozás nem fizet egymásnak, így számla sem készül. A mintákat a Ledland Kft. személyesen adja át a minőségellenőrző cég képviselőjének, amikor a cég képviselője Magyarországon tartózkodik. Az ügyvitel egyszerűsítése miatt a bevizsgálásról jegyzőkönyv nem készül, mivel az nem kötelező a Seychelle-szigeteken, azt eredményről e-mail útján értesül. Az eljárás alá vont bizonyítékul csatolt egy kinyomtatott e-mailt, amely egy g-mail.com címről érkezett, s pár sorban tudatja, hogy mind a négy kolloid “Kitűnő” minősítést kapott.

Egyike az Európai Független Minőségellenőrző Team által minősített termékeknek. Jutányos 39.900 Ft-ért bárki megszerezheti. (forrás: pentamax.eu)

A lehetséges fogyasztók köre, annak értékelése

Külön figyelmet érdemel – és itt térnék ki az MLM-rendszerre pár mondat erejéig – a megcélzott fogyasztók köre. A GV határozata szerint “…a vizsgált kereskedelmi kommunikációban megjelenő kiemelkedő jövedelmi lehetőséget ígérő üzenetekre azok a fogyasztók figyelnek fel, akik elégedetlenek jövedelmi helyzetükkel, esetleg munkanélküliek vagy nagyobb adóssággal rendelkeznek, így érzékenyebbek, nyitottabbak a jelentős hasznot ígérő, akár irreálisnak tűnő lehetőségek iránt. Ezen fogyasztói kör azonban a pénzügyi kiszolgáltatottság, a tényleges extra-bevételi lehetőségek szűkössége miatt kiszolgáltatottnak tekinthető.”

A termékek vonatkozásában pedig szerencsére ma már valóban következetes gyakorlatról beszélhetünk: “A következetes versenytanácsi gyakorlat úgy tekinti a gyógyulásra vágyó fogyasztókat, mint akik egy átlagos fogyasztónál lényegesen többet hajlandók megtenni a problémáik orvoslásáért, szenzitívebben reagálnak az egyes ígéretekre és ennek következtében sérülékenyebbek is, kiszolgáltatott helyzetben vannak.”

Az ezisgyógyítsa összefoglalója

Az élelmiszerek, étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek forgalmazását elég részletes, világos hazai és uniós jogszabályok rendezik. Ezek a jogszabályok minden ellenkező híresztelés dacára nem csak, hogy megismerhetőek, de betarthatóak is, és egy étrendkiegészítők forgalmazásával foglalkozó cégnek be is kell tartania őket. Jelen esetben azonban a kolloidok nemhogy étrend-kiegészítőként, de sehogy sem lettek volna forgalmazhatóak, mert a forgalmazásuk hazai és uniós jogszabályokba ütközik. Ettől a ponttól tulajdonképpen már annak sincs döntő  jelentősége, hogy tulajdonított-e gyógyhatást a terméknek a forgalmazó vagy sem. Ennél azonban súlyosabb a helyzet: a kolloidok fogyasztásának komoly egészségügyi kockázatai vannak, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy “ártani nem használ”.

A Pentamax azonban biztosra akart menni és a termékeknek gyógyhatást tulajdonított. Nagyon fontos kiemelni az immár (helyesen) következetesnek tekinthető gyakorlatot: a forgalmazó nem hivatkozhat sikeresen arra, hogy nem ő, csak a fogyasztók tulajdonítottak gyógyhatást a termékeknek, vásárlói vélemények formájában, különböző fórumokon, s az sem volt releváns, hogy a marketing tevékenység csak e-mail-eken keresztül valósult meg.

Érdemes észrevenni, mennyire konteós jellegű az eljárás alá vont vállalkozás védekezése: van itt minden, a konkurencia bosszúja, orvoslobbi ellenérdekének meglebegtetése, a hivatal agresszív, gonosz eljárása, de még az alapjogok is idekeveredtek. Pedig a megoldás egyszerű: a jogszabályokat betartva, valótlan állításokat nem közölve nem kell effélétől tartani. Érdemes figyelembe venni, hogy a cégnek 2008-2014. közötti éves nettó árbevétele 16.735.000 és 26.203.000 Ft között mozgott, s ezen árbevétel kb. fele származott az érintett termékek értékesítéséből. Nagyon úgy tűnik, hogy az eltitkolt, agyonhallgatott, elnyomott, gonosz gyógyszer- és orvoslobbi által üldözött alternatív termékek még így is egész tisztességes zsíros kis bevételhez juttatthatnak egy céget. Csak megjegyzem, hogy a cég azon védekezése, amely szerint a bírság a vállalkozás megszűnéséhez vezetne, tulajdonképpen mint kívánatos, üdvözlendő célként lenne értelmezhető minden hasonló vállalkozás esetében, azonban sajnos erre ritkán kerül sor.

A cég minőségellenőrzésre való hivatkozása egy vicc. A hivatkozott “Európai Független Minőségellenőrző Team” honlapján a “Magunkról” rovatban ennyit találunk: “Minőségellenőrzést 1991 óta végzünk. Felkészült szakembereink és jól felszerelt laborunk biztosítják a vizsgálatokhoz szükséges szakmai és tárgyi feltételeket.” Kapcsolatként egy eu-us e-mail címet kapunk… Felmerül a kérdés: mennyire tekinthetünk komolynak egy minőségellenőrző céget, amelynek nincs normális elérhetősége, minőségbiztosításai, barterben végez minőségellenőrzést jegyzőkönyv nélkül(?), nincs megjelölt szakterülete (nyilván mindenhez ért, az atomtengeralattjárótól a szilvalekvárig) referenciáit pedig elégedett “vásárlói vélemények” jelzik. Érdemes összevetni a honlapot egy komolyabb cégével, hogy a különbség ordító legyen. Végül, még egyszer: a kolloidokat forgalmazó Ledland Kft. készítette el, és tartja fenn a domainnel együtt a “Független Európai Minőségellenőrző Team” honlapját, barterben! 

Én természetesen alapvető bizalommal fordulok mindenki felé, de nem lennék meglepve, ha sokan úgy képzelnék, egy ilyen cég valójában semmiféle vizsgálatot nem végez, csupán kiszór mindenféle “igazolást” azoknak, akiknek ennyi elég. (Megjegyzés: a GV sem volt jóhiszemű,  még a minőségellenőrzés tényét sem látta bizonyítottnak.)

Nagyon fontos, hogy a betegek, gyógyulni vágyók, valamint egy MLM-rendszer esetleges belépői kiszolgáltatott, érzékeny fogyasztó csoportnak tekintendők. A határozat ugyan nem írja le, de ebből minden jó érzésű embernek nyilvánvaló, hogy a tájékoztatásuknak, a szerződéskötésnek erre különös figyelmet kell fordítania.

Hogy ez mennyire nem tréfadolog, abból is látszik, hogy nem csak a Ledland Kft. honlapján olvashattunk a kolloidokat méltató sorokat, hanem – hol máshol – Antal Vali honlapján is részletesen kivesézik az ezüstkolloidok áldásos hatásait. Nem kevés eredménnyel: egy kérdező 20 hónapos gyermekének a szemébe kívánja csöppenteni, s ehhez kér megerősítést.

kolloid valiAntal Vali tanácsadóira mindig számíthatunk: csepegtessünk ezüstkolloidot a 20 hónapos baba szemébe!

A GV végül összesen 1.000.000 Ft bírságot szabott ki – ez lehet, nem tűnik soknak – de figyelembe kell venni, hogy a hatóság a bírság kiszabásánál a mérlegadatokból indulhat ki, és a bírság mértéke jogszabályban meghatározott. Ennél talán fontosabb, hogy eltiltotta a vállalkozást a jogellenes tevékenységtől, ami azt jelenti, hogy a jövőben nem forgalmazhat hatástalan, sőt veszélyes anyagokat gyógyhatású készítményként. Ez esetleg intő jel lehet hasonló cégeknek, illetve jelzi azt is: nem igaz, hogy mindent következmények nélkül meg lehet tenni. A kuruzslók, szélhámosok ellen fel lehet és fel is kell lépni – ha egy fecske nem is csinál nyarat, de egy-egy fénysugár talán áttöri a sötétséget.


(1) dr. Panker Ádám: Az orvosi táskából a kuruzslók eszköztárába – az ezüstkolloid 100 éve (129. old.)