Címkék

, ,

Az utóbbi időben újra és újra feltűnik a deutérium csökkentett víz, mint valamiféle csodás elixír. Alternatív oldalakon, óriásplakátokon kínálják, különféle “tudományos” youtube videókban zengedeznek róla. A hazai webshopokban elég sokáig rákgyógyító- és megelőző hatást is tulajdonítottak neki, de a Gazdasági Versenyhivatal több esetben nyilvánvalóvá tette, hogy ezt a gyakorlatot nem tűri el: a deutérium csökkentett vizeknek alaptalanul gyógyító, egészségjavító hatást tulajdonító vállalkozásokat rendre megbüntette, így ma már jóval óvatosabbak a forgalmazók.

cubes

A kiszabott bírságok első hallásra komolynak tűnnek, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni az egyes vállalkozások bevételét is. A HYD Kft-t sújtó 30 milliós bírság nem hangzik barátságosnak, azonban a cégnek a 2013-as eredménykimutatása szerint (amelyet bárki megtekinthet a kormányzati  e-beszámoló oldalon) az értékesítésből származó nettó árbevétele 639.206.000 Ft volt, így kérdéses, hogy ekkora forgalom mellett van-e visszatartó ereje a bírságnak.

HYD eredmény

Más esetben azonban úgy tűnik, mintha a hatóság direkt kétbalkezeskedne.

A fenti cikk 2015. februárjában jelent meg, kíváncsi is lettem, hogy ezek után vajon van-e még vállalkozás, amely a deutérium csökkentett vizeknek rákgyógyító- vagy megelőző hatást mer tulajdonítani. S mi ugrik fel az első találatok között? A Bionom webshop, Antalvali által ajánlott és oldaláról közvetlenül elérhető webáruház, ahol is a dr. Ládi Hermes víznek egyértelműen daganatmegelőző hatást tulajdonítottak. Gondoltam, ez már csak megér egy bejelentést, így öntudatos fogyasztóként vagy rosszindulatú besúgóként (ki-ki válassza a neki tetsző értelmezést) a GV által rendszeresített űrlap segítségével bejelentettem a hatóságnál ezt a kifogásolható kereskedelmi gyakorlatot. A bejelentésemhez nem csak a linket, de képernyőmentéseket is csatoltam.

Némi idő elteltével megkaptam a GV levelét, amelyben egy végzés lapult: az ügy kivizsgálása további időt igényel, a határidőt hatvan nappal meghosszabbítják. Ezzel nincs baj, Isten malmai lassan őrölnek, pláne a hivataloké, de legalább foglalkoznak az üggyel.

Már szinte megfeledkeztem a beadványról, amikor újabb tértis levelet hozott a postás, amelyben a végzés immár arról szól, hogy a GV hatáskör hiányában (versenytorzító körülmények nem merültek fel) a beadványt áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatala Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályához. A végzéssel most sem volt különösebb bajom, az indokolás érthető, jogos. A kiadmányozás már kissé meglepett.

A végzés alján, a szokásos “Kapják:” alatt mi szerepel?

– Budapest Főváros Kormányhivatala Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya
– Válogatott Bionom Termékek Kft.
– valamint az én nevem, címem

Az utolsó igazából nem érdekelt, bár felmerült bennem némi aggály az adatkezeléssel kapcsolatban. Személyes adataimat úgy továbbította a GV a Bionom Kft-nek, hogy annak semmiféle célja, oka nem lehetett. Nem mintha a Kft. bármiféle reakciójától tartanék, de ezt azért furcsállottam.

Az viszont, hogy a részletes indokolást tartalmazó határozatot (amelyből az is kiderül, hogy miért is történt a bejelentés) továbbítják az érintett, vizsgálandó cégnek, bődületes baromságnak tűnt. Mivel a végzés csak az áttételről rendelkezett, értelemszerű volt, hogy a tényleges vizsgálat csak ezután kezdődik, a köztes időben pedig az érintett cég minden további nélkül megszüntetheti a kifogásolt gyakorlatot és eltüntetheti a bizonyítékokat.

Az idő engem igazolt. A napokban kaptam meg a Fogyasztóvédelmi Főosztály levelét, amelyben tájékoztattak, hogy a kifogásolt tartalom már nem található meg, így vizsgálat nem indítható. És valóban, a Bionom boltban már semmiféle gyógyhatást nem tulajdonítanak a dr. Ládi-féle Hermes víznek. Amin aligha csodálkozhatunk: a cég kapott egy kvázi értesítést, hogy konkrétan milyen kifogásolható gyakorlatát fogja vizsgálni a fogyasztóvédelem, nyilvánvaló, hogy ész nélkül tüntették el a korábbi tartalmat.

elutatasito

Azt hiszem, az egész iskolapéldája annak, hogyan kell elbaltázni egy eljárást, csak ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a rendőrség küldene a gyanúsítottnak egy házkutatást elrendelő végzést azzal, hogy melyik ingatlanban mit fognak keresni pár nap múlva.

Összességében persze az ügy pozitívan zárult, a Bionom boltban már nem kapható “rákmegelőző” víz, csak a dr. Ládi-féle ivóvíz, immár kifogásolható leírások nélkül. Nem tekintem ezt különösebb győzelemnek, nagy fegyverténynek, de annak igazolását látom, hogy még kétbalkezes hatóságok esetében is érdemes bejelentést tenni, venni egy kevés fáradságot. Az államigazgatás, a hivatalos gépezet elég lomha, lusta jószág, de ha ösztökélik, akkor azért megmozdul. S ne felejtsük, bármennyire közhelyszerű is, a hivatalok nem csak, hogy értünk vannak, de egyenesen létezésük oka és egyedüli értelme mi, az állampolgárok vagyunk, elsősorban a mi érdekünkben (és a mi kérésünkre is) kell, hogy működjenek.

p.s.: A fenti ügyintézés minden dokumentuma természetesen eredeti példányban a birtokomban van.