Címkék

, , ,

Dr. Ládi Szabolcs kilóg a hazai alternatív gyógyítók sorából. Valójában még az is bizonytalan, nevezhetjük-e egyáltalán rákgyógyítónak, de erről majd később. Dr. Ládi Szabolcs valóban orvos, megkeresésemre az is kiderült, hogy tagja a Magyar Orvosi Kamarának, tehát praktizálhat, gyógyíthat betegeket, ráadásul orvosként (ha nem is onkológus) nyilván hasonlíthatatlanul alaposabb tudással rendelkezik a daganatos betegségekről, az emberi szervezet működéséről, mint állatorvosok, áldoktorok vagy önjelölt tudósok. Az is meggyőződésem, hogy dr. Ládi Szabolcs nem buta ember, sőt, nagyon is okos. Mit keres akkor mégis ezen a blogon? Az alábbiakból ez világossá válik.

A kutató és orvos

Dr. Ládi Szabolcs leggyakrabban mint kutató, kutatóorvos jelenik meg a különböző cikkekben, riportokban. Én magam úgy vélem, hogy a kutató kutat, az orvos gyógyít, a kutatóorvos meg gondolom mindkettőt teszi, így első körben természetesen Dr. Ládi Szabolcs kutatói, tudományos munkásságának, orvosi gyakorlatának próbáltam utánajárni. Részletesebb szakmai önéletrajzot, publikációs listát nem nagyon találni tőle, kiindulásként be kellett érnem a Biogenic Health Academy bemutatkozó cikkével.

Dr. Ládi az egyetem után családorvosi szakvizsgát tett, majd “…a komplementer és integratív medicina főbb irányait tanulmányoztam és szereztem jártasságot alkalmazásukban. Képesítéseim a klasszikus homeopátia, fitoterápia és természetes gyógymódok számos területére terjednek ki.” Bár bővebb ismertetőt az itt szerzett tanulmányokról és gyakorlatról nem találtam, érdekesnek tűnt még a 3 éves svájci tanulmányok után megszerzett “Antropozófus Orvos” szakvizsga, amelyet a “Pécsi Tudományegyetem akkreditált.” Szégyenkezve vallom be tudatlanságomat, nem is halottam még ilyen orvosi szakvizsgáról, ami persze nem jelent semmit. Az már talán többet, hogy a jogszabály sem ismer ilyen orvosi szakképesítést – bár ettől a Pécsi Tudományegyetem biztosan tudta, mit akkreditál. A PTE a megjelenés napjáig sajnos nem válaszolt kétszeri megkeresésemre, így nem sikerült tisztázni, pontosan mit és hogyan akkreditáltak, de hogy mi nagyjából ez az antropozófus orvoslás, arról egyik kedvenc blogomon olvashatunk, döntse el mindenki maga, hogy mennyire, milyen mértékben ad hitelt ennek a műfajnak.

Szakmai gyakorlatáról meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik dr. Ládi, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és az egyetem Szív-és Tüdőgyógyászati Klinikáján klinikai orvosként kezdte pályáját, majd 8 évig az egészségügyi alapellátásban és sürgősségi ügyeleti ellátásban dolgozott. A fentieken túl orvosi tevékenységéről nem találtam többet.

Dr. Dávid Tamás állatorvos-rákkutatóhoz hasonlóan, dr. Ládi Szabolcs a távoli, egzotikus népek életmódjának tanulmányozásával is foglalatoskodott: “Az utóbbi 10 évben a világ számos pontján (pld. a Himalája, Okinawa, Ausztrália, Afrika) élő, hosszú életű népcsoportok személyes tanulmányozásától inspirálva az életmód, a táplálkozás és a tápanyagokban rejlő biológiailag aktív hatóanyagok kutatása jellemezte szakmai érdeklődésemet.” Nagy kár, hogy ennek a hosszú és minden bizonnyal alapos tanulmányozásnak az esetleges következtetései, megszületett tanulmányok, dolgozatok, cikkek nem találhatók.

Egyáltalán, dr. Ládi a publikálást nem viszi túlzásba. Tudományos fórumokon legalábbis nem.

Antalvali honlapja 2009-ben lehozta egy cikkét, amely eredetileg a Komplementer Medicina c. (azóta megszűnt) folyóirat 2008/1 számában jelent meg. Ugyanezen folyóirat archívuma alapján még öt Ládi cikk (illetve a címük) található meg a 2007/4-5., illetve a 2008/2-3-4. számokban. A folyóirat szerzőgárdája nagyon vegyes képet mutat: Czeizel Endre, Szendi Gábor, Pucsok József és Eöry Ajándok is írt ide. Megkockáztatom a kijelentést, komoly tudományos orgánumnak a Komplementer Medicina nem volt tekinthető.

Az MATARKA keresője szerint 1997-2015. között mintegy 12 cikke jelent meg, igaz, ezek közül hat a már említett Komplementer Medicinában, négy az Élelmezés című a közétkeztetési szaklapban, egy a Magyar epidemiológiában, egy pedig az Orvosi Hetilapban. Ez utóbbi egy tanulmány, amely a PubMed-en is megtalálható, és magyarul is olvasható. Érdekesség, hogy ennek a tanulmánynak elkészítésekor dr. Ládi Szabolcs megnevezett kutatóintézete nem egy kórház vagy klinika volt, mint kutatótársai esetében, hanem a NAGY GÉN Diagnosztikai és Kutató Kft., amely a Jobbik képviselőjének kérésére adott ki egy politikailag és szakmailag is meglehetősen vitatható, kisebb vihart kavart “szakvéleményt”.

Az Élelmezés című folyóiratban érdekes információt találtam: “Ládi Szabolcs a Kína-tanulmányra hivatkozva az állati fehérjebevitel és a daganatos betegségek kialakulása közötti egyértelmű összefüggést mutatta be.” – azaz dr. Ládi egy olyan tanulmányra hivatkozott, amelynek főbb tételei hogy is mondjam, erősen megkérdőjelezhetőek.

Dr. Ládi PhD kutatási témája a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtan Intézetében a “Természetes hatóanyagok potenciális tumorellenes hatásának vizsgálata”.  Nem tudható, mikor kezdett neki a munkának, annyi bizonyos, hogy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának PhD dolgozatai között dr. Ládi Szabolcs disszertációja nem szerepel. Hiába no, hamar munka ritkán jó.

“Évekig (2008-2012) az Amerikai Egyesült Államok piacvezető táplálék kiegészítőket fejlesztő és forgalmazó cége (New Chapter Inc.) Tudományos Tanácsadó Testületének tagja és felkért előadója voltam.” sorolja tovább tudományos munkásságának állomásait, amihez én csak annyit tennék hozzá, hogy egy táplálékkiegésztő gyártó cég tanácsadójának és előadójának lenni inkább üzleti, mint tudományos tevékenység.

Megtudhatjuk még, hogy a világ számos pontján tartott előadásokat, amit nem is vonok kétségbe, azonban egy cég megbízásából tartott előadások (amelyekről közelebbit szintén nem tudunk meg) megint csak nem a szorosan vett kutatás, tudományos munka körébe tartoznak, ugyanis dr. Ládi youtube-on is elérhető előadásainak jelentős része egy MLM cég, a Biogenic Word Laboratories szervezésében, annak érdekében történik – leszámítva persze a magasztosabb célokat.

Más forrásból még értesülhetünk néhány imponálónak szánt eredményről, pozícióról. Ilyen például „Értetek Vagyunk” Alapítvány Kuratóriumi Elnöke. Erről az alapítványról gyakorlatilag semmit nem lehet megtudni, itt is a civil szervezetek névjegyzékének keresőjéhez fordultam, némi információ reményében. Az alapítvány célja “A daganatos megbetegedésben szenvedők életkörülményeinek javítása”, és képviselője valóban dr. Ládi. Az alapítvány 2014. április 3-án elfogadott közhasznúsági jelentése szerint a mérleg főösszege 238 ezer Ft, a saját tőke -4996 ezer Ft volt. Az egyszerűsített éves beszámoló szerint az összes ráfordítás 1305 ezer Ft volt, amelyből a személyi jellegű juttatások 755 ezer Ft-ot tettek ki. A beszámolók a közhasznú tevékenységről egy lakonikus mondatban foglaltatnak össze: “A daganatos megbetegedésben szenvedők életkörülményeinek javítása.” A fentiek után egyetlen szó jut eszembe: Gittegylet.

Megemlítik még több helyen és ő maga is egy interjúban, hogy a Széchenyi Tudományos Társaság Ifjú Tudós Díj-at adományozott neki „Az Alkalmazott Táplálkozástudomány terén kifejlett oktató és gyógyító tevékenységéért.” Szerettem volna többet megtudni erről a díjról, hogy kiknek, milyen szempontok alapján adományozzák, kik kapták meg eddig. Sajnos a Széchenyi Tudományos Társaság honlapján az aranyéremmel díjazottak között nem szerepel dr. Ládi Szabolcs és a honlapon sem található semmilyen információ az “Ifjú tudós” díjról. Kétszeri megkeresésemre a társaság a megjelenés napjáig nem válaszolt, így erről a díjról sem sikerült többet megtudni, pedig a Széchenyi Tudományos Társaság tulajdonképpen szomszédja dr. Ládi Szabolcsnak: a társaság címe a Budakeszi út 79., míg dr. Ládi Szabolcs alapítványa a Budakeszi út 77. alatt található.

A gyakran hivatkozott Szent-Györgyi Albert Nemzetközi Alkalmazott Táplálkozástudományi Intézetet még gittegyletnek sem nevezném, ennek a szervezetnek egyszerűen sehol semmi nyoma nem található, kivéve a dr. Ládival kapcsolatban megjelent cikkeket. A  Trygg Helse norvég szabadegyetem, amelynek a vendégelőadója dr. Ládi valóban egy szabadegyetem, amihez egy alternatív klinika is tartozik, ahol akupunktúrával, homeopátiával, kineziológiával és egyéb áltudományokkal foglalatoskodnak a szakértők. Meg szokták még említeni, hogy dr. Ládi Szabolcs a “Freedom Force” kitüntettje. Ennek a szervezetnek a vezetője G. Edward Griffin író, a “A világ rák nélkül” című könyv szerzője, hírhedt, ostoba tévtanokat hirdető agyroggyant személy. Griffin szerint a kemo- és sugárterápia teljesen hatástalan, az ebben részesülő betegek túlélése semmivel sem jobb, mint azoké, akik nem kapnak kezelést, sőt, rosszabb lehet. G. Edward Griffin szerint a rák táplálkozási hiánybetegség és – miért nem lepődök meg – úgy gondolja, hogy a chemtrail létező tevékenység, ellenben a HIV-vírus nem létezik. E jeles úriember segédkezett megszervezni a konferenciát, ahol a résztvevők (köztük az Aryan Nations alapítójának védőjeként elhíresült Edgar Steele) az Új Világrend eljövetele és egyéb konteók feletti aggodalmaiknak adtak hangot.

Az én olvasatomban dr. Ládi Szabolcs közel 20 éves szakmai tapasztalatát, tudományos, kutatói tevékenysége a következő, háziorvosi szakvizsgáján és gyakorlatán túl

  • “antropozófus” szakorvosi(?) vizsga
  • közelebbről nem ismert egzotikus tanulmányutak
  • laikusoknak tartott ismeretterjesztő előadások, jórészt egy MLM cég szervezésében
  • kettő darab fellelhető cikk, amely szakmai laphoz köthető
  • egy igazolt részvétel publikált tanulmányban
  • egy norvég homeopátiás szabadegyetem előadója
  • egy gittegylet-szintű alapítvány vezetője
  • egy megismerhetetlen tevékenységű “tudományos társaság” tagja
  • egy félnótás, konteós író által alapított kompánia kitüntetettje

Szerény véleményem szerint ez az ember nem kutató, nem tudós. Az, hogy ismeretterjesztő előadásaival körbehakniz ország-világot és rengeteg youtube videóban szerepel, nem tudományos munka, nem kutatás.

Rákgyógyító?

Ebben a kérdésben kicsit zavaros a helyzet. Tény, hogy dr. Ládi sehol nem hirdeti magát, nincs rendelője, előadásaiban sem ajánlkozik daganatos betegek gyógyítására. Néhány találatban előfordul, mint háziorvos, bár ezen az elérhetőségen már úgy tájékoztattak, hogy ott dr. Király Imre rendel.

Ugyanakkor csak zörgeti a szél azt a harasztot. Fórumokon, itt-ott olvasható, hogy dr. Ládihoz be lehet jelentkezni, valakit kezelt, nem is akármilyen eredménnyel. A szokásos szemtanús beszámoló itt egyenesen arról szól, hogy “3 évvel ezelőtt egy ismerősőmnek hasnyálmirigy rákja volt, áttéttel még 2 szervben. Operáció után megkezdte dr. Ládi Szabolcs által ajánlott terápiát és most már jó egészségnek örvend!” Természetesen ugyanitt a Binom nagyasszonya, Antalvali is megszólal, dr. Ládit méltatva: “Fantasztikus, megdöbbentő előadás, ami óriási esélyt jelent azoknak, akik rákosok, vagy azoknak, akik nem szeretnének azok lenni…” 

dr. ladi kezelés

Antalvalin egyébként – nem meglepő – sűrűn előfordul dr. Ládi Szabolcs, itt egy beteg érdeklődik az elérhetősége felől. Szerencsére ahol nagy a szükség, kéznél a segítség és Horetnzia megmondja, hogy dr. Ládihoz Böbin keresztül lehet eljutni. Hortenzia másutt ezt írja: “Én a helyetekben, főleg hogy vacilál, felkeresném Dr. Ládi Szabolcsot és a leleteimmel együtt elmennék hozzá. Ő meg fogja tudni mondani, hogy merre tovább. Elérhetősége Böbinél: lakatbobe kukac antalvali pont hu”.

ládi ajánlás

Antalvali tanácsa is egyértelmű: “Javaslom, hogy minél előbb keresse fel barátnőd Dr. Ládi Szabolcsot.” továbbá “A csonkítással és a kipakolással jobb lenne megvárnia Szabolcs szakvéleményét is!”

Egy másik fórumon ezt olvashatjuk: “Amikor ezt a Gundel féle műsort leadták mi két nap alatt előkerestük ezt a doktornőt. Ő útbaigazított minket és mindent beszereztünk, valóban nagyon drága. Infúzióban adtuk a B17-et másnéven Amigdalina. Dr. Ládi Szabolcs tudja beszerezni Budakeszi út 77. Semmi hatása nem volt, egy csepp javulást sem eredményezett.”

Itt valami bűzlik. Dr. Ládi Szabolcsot, egy orvost vajon miért csak ilyen áttételesen, egy alternatív gyógymódokat propagáló oldalon, fórumokon keresztül lehet elérni? Ha valóban diagnosztizál, sőt kezel, miért nincs rendelője, elérhetősége? Ha nem folytat kezelést, akkor miért ajánlják, hivatkoznak rá? A választ én csak sejtem, és talán az olvasó is.

dr. ladi elerhetoseg forum

Két havi adag 1200 USD – még jó, hogy a kapzsi gyógyszerlobbi ellen fellépnek az alternatív gyógymódok képviselői

Üzletember

A Biogenic World Laboratories Korlátolt Felelősségű Társaság nyilvános cégkivonata szerint dr. Ládi Szabolcs a cég egyik önálló képviseletére jogosult ügyvezetője. A Biogenic Kft. honlapjáról hamar kiderül, a cég egyike a különféle táplálékkiegészítőket forgalmazó cégeknek. Termékeik között megtalálható a dr. Ládi Hermes víz, (“csökkentett deutérium tartalmú, oxigén gázt és stabilizált oxigént is tartalmazó, mágnesesen strukturált, lúgos hatású víz”) amely már 1990 Ft/liter áron miénk lehet. Tény, hogy a víz mellett olvasható tájékoztató nem ígér semmi csodás gyógyulást, olyan általánosságokat közöl, hogy “A szervezetbe bejutó víz kémhatása, savas vagy lúgos volta, a vízben tárolt gáz halmazállapotú vagy stabilizált oxigén, valamint a vízmolekulában kötött hidrogén atom deutérium izotópjának jelenléte és mennyisége szintén alapvetően meghatározza azt, hogy a víz mely élettani folyamatokat támogat és melyeket nem, miután bekerül az élő szervezetbe.” Zárójeles megjegyzés, hogy a “oxigén gázt és stabilizált oxigént is tartalmazó”, “mágnesesen strukturált”, “lúgos hatású” jelzők gyógyítás, egészségmegőrzés szempontjából (sem) jelentenek semmit.

Az ismertető alatti link már érdekesebb oldalra vezet. Először a cég  Health Academy lapjára jutunk, majd onnan a “Tudományos cikkek, publikációk” linkre kattintva megtaláljuk a “deutérium” linket. Itt elsősorban egy 1990-es, valóban létező tanulmányhoz juthatunk. Természetesen ez a tanulmány nem támasztja alá azt, hogy a csökkentett deutérium tartalmú víz gyógyítaná a rákot, vagy akár megelőző hatása lenne. Ez nem is csoda, hiszen ilyen hatás nem igazolt, erről itt vagy itt olvashat bővebben, akit érdekel a téma.

Nem kell azonban messzire menni. A GVH már több esetben büntette meg a csökkentett deutérium tartalmú vizeket forgalmazó vállalkozásokat, mert azok alaptalanul tulajdonítottak gyógyító-egészségmegőrző hatást a termékeiknek.

Megvásárolható itt a goji bogyó is, amelyről megtudható, hogy “Termését a hagyományos kínai orvoslásban több mint 2000 éve használják.” – akkor meg már csak jó lehet, akárcsak a köpölyözés, érvágás, hiszen az is régi.

Kapható itt immunerősítő készítmény és olyan termék is akad, amiről nem szól részletesebb ismertető, de a hatóanyag elemzés alapján valamiféle élet- és férfierő fokozó készítmény lehet – csábító voltánál már csak az ára erősebb. Halpástétom is megvásárolható, olyan összetevőkkel, amelynek áldásos hatásait hosszan sorolja a linkelt ismertető.

Talán nem okoz meglepetést, hogy a termékeket MLM is hálózatban értékesíti cég. Általános szerződési feltételeiben részletesen ismerteti a tagok jogait, kötelezettségeit, de az MLM jelleg nem is lehet kérdéses: “2.2.6 A BIOGENIC WORLD LABORATORIES arra törekszik, hogy klubtagjainak életviteli modellt kínáljon, amely lehetővé teszi, hogy járulékos költségek nélkül, kedvező áron beszerezhessék az egészséges életvitelükhöz szükséges aktív étrend kiegészítőket és kiegészítő táplálékokat, valamint kozmetikai és higiénés termékeket, továbbá olyan bónuszprogramot, amely egyéb anyagi előnyökhöz juttatja őket.”

Valójában az ÁSZF pontjaiban nincs semmi szokatlan, meglepő, az MLM cégek működését szabályozó általános fordulatokkal találkozhatunk. Ami érdekesebb, hogy a klubtagok nyilatkozataival kapcsolatban szigorú utasításokat tartalmaz (tegyük hozzá: helyesen). Például az ÁSZF 7.1 pontja szerint “A BIOGENIC WORLD LABORATORIES által kínált termékekről (amelyekről személyes terméktapasztalatok is rendelkezésre állnak) nem állítható, hogy terápiás, gyógyhatású, vagy előnyös tulajdonságokkal bírnak – kivéve a BIOGENIC WORLD LABORATORIES hivatalos dokumentációiban található termékeket.” továbbá 7.2 pontja szerint “A klubtagok nem állíthatják, hogy a BIOGENIC WORLD LABORATORIES termékei betegségek gyógyításában, kezelésében, diagnosztizálásában, enyhítésében vagy megelőzésében hasznosak. Ilyen utalások csak orvosi vagy gyógyszerészeti készítményekről tehetők. Az ilyen állítások sértik a BIOGENIC WORLD LABORATORIES Szabályzatait, a helyi törvényeket, rendeleteket és jogszabályokat.”

A fenti pontokkal különösen a weboldal termékismertetőire is figyelemmel azért akad némi gond.

A táplálékkiegészítők forgalmazása szigorúan szabályozott, pontosan meghatározott, hogy mit lehet, mit kell feltüntetni a csomagoláson és mi az, amit tilos. A leglényegesebb, hogy az étrend-kiegészítő jelölése, megjelenítése és reklámozása során tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni. Természetesen a jogszabály az étrend-kiegészítő fogalmát is meghatározza: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására.

Hagyományos élelmiszert (pl. egy növény termését) nem lehet étrend-kiegészítőként forgalmazni és nyilvánvalóan nem lehet ennek sem  betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani. Hagyományos élelmiszernek tekintendő például egy teakeverék vagy egy palackozott víz, hacsak az nem tartalmaz valamilyen tápanyagot koncentrált formában.  (A jogszabály szempontjából tápanyagnak a vitaminok és ásványi anyagok minősülnek.)

Egy másik kategória a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények,amelyek fogalmát,  forgalmazását szintén jogszabály határozza meg. Gyógyító hatásra utalással terméket csak a jogszabályban meghatározott feltételek mellett lehet előállítani és forgalomba hozni. A lényeg ismét: gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény az a természetes eredetű anyagot tartalmazó készítmény, amely kedvező biológiai hatással rendelkezik, orvosi előírás nélkül is alkalmazható és amely előírásszerű használat esetén egészségi ártalmat nem okoz. A termékek előállításának is szigorú feltételei vannak, a készítmény gyógyszertáron kívül csak külön engedéllyel forgalmazható és a készítmény reklámozása az OGYI által jóváhagyott használati utasítás szövegével összhangban a forgalomba hozatali engedély birtokában lehetséges.

A termékekhez kapcsoltan – igaz, némi óvatossággal csak az összetevőkre utalva – a következő kijelentések olvashatók: “koleszterinszint csökkentő”, “védi a szemet és javítja a látást”, “növeli az emlékezőképességet”, “étvágygerjesztő”, “emésztésserkentő”,  “daganatellenes hatása miatt keresett”, “koleszterin- és vércukorszint csökkentő” stb.

Más esetekben feltűnő az “óvatos” fogalmazás, amely azonban alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, nem etikus. Így például a goji bogyóhoz írott ismertetőben ez áll: “daganatellenes: főként kínai kutatók laboratóriumi körülmények közt (in vitro) vizsgálták az LBP daganatellenes hatását.” ami tényszerűen igaz, a PubMed-en számos kutatás található a növénnyel kapcsolatban – de igazolt gyógyító hatás nem.

Érthetetlen és következetlen, hogy a cég a klubtagoknak tiltja a termékekkel kapcsolatos, gyógyhatásra, megelőzésre stb. vonatkozó kommunikációt, miközben saját honlapján éppen ezt teszi. A “kivéve a BIOGENIC WORLD LABORATORIES hivatalos dokumentációiban található termékeket” fordulat értelmezhetetlen, mindegy, hogy a termék hol, milyen dokumentációban szerepel, a jogszabályi előírás nem ismer kivételt: nem állítható gyógyító, megelőző hatás. Az is figyelmet érdemel, hogy a cég tíz terméket kínál, ezek közül négy bizonyosan élelmiszer (Dr. Ládi Hermes víz, Fish Pate, Pate of the Forest, Pearls of the Mediterranean Olivaolaj). Kettőről (PURE GOJI Berry Juice with beta-glucan, PURE GOJI BERRY JUICE) az ismertető alapján nehéz lenne eldönteni, hogy élelmiszerként kell-e fogyasztani, vagy esetleg kisebb dózisban: adagolási tanács, útmutató nem található. Ha élelmiszer, úgy nem olcsó az itóka: a PURE GOJI Berry Juice with beta-glucan-ból 500 ml 7450 Ft, a PURE GOJI BERRY JUICE pedig 6450 Ft.

Az viszont tény, hogy három termék (21C WELLMUNITY, Active GTC for her és a Active GTC for him) szerepel az OÉTI “bejelentett étrendkiegészítők listáján”. Természetesen a jogszabály rendelkezése a bejelentett termékekre is áll: “Az étrend-kiegészítő jelölése, megjelenítése és reklámozása során tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.”

S mi köze a cég marketingtevékenységének dr. Ládi Szabolcshoz? Azon kívül, hogy dr. Ládi ügyvezető, a cég úgymond kutatóorvosa is, egy terméket kifejezetten ő ajánlásával, egy másikat a nevével forgalmaznak. Ez pedig felveti némi szakmai és etikai felelősség kérdését.

A végkövetkeztetés, azt hiszem, világos. Dr. Ládi Szabolcs nevéhez említésre méltó tudományos munka, kutatás, orvosi gyakorlat nem köthető, ezzel szemben komoly üzleti tevékenységet folytat, vállalkozónak bátran nevezhetjük. Az általa elsősorban a laikus nyilvánosságnak szánt előadásokon a tudomány köntösével takarózva, de lényegében tudományosan nem igazolt nézeteit terjeszti. Gyógyítással, daganatos betegségek kezelésével hivatalosan nem foglalkozik, mégis lépten-nyomon erre utaló jelekbe fut bele az, aki néhány keresést lefuttat. Nem hiszem, hogy ő az az ember, akihez bizalommal fordulhatna egy daganatos beteg.