Címkék

,

Életmódot váltott, elkezdte szedni a selymes rézpitypang kivonatát tartalmazó kapszulákat és a daganat eltűnt! Az orvosok már lemondtak róla, hazaküldték meghalni, de felkereste Shai Üzgür Tekamokacsit, aki hat hét alatt meggyógyította! P5 stádiumú méhnyakrákot állapítottak meg nálam, de Talmi Panni tanácsai szerint kezdtem étkezni, az általa javasolt kiegészítőket alkalmaztam és egy hónap alatt P1 értéket értem el, az orvos nem akarta elhinni.

S a példákat folytathatnám a végtelenségig.

Az alternatív gyógymódokhoz köthető anekdotikus érvelések sajátja az, hogy csakis és kizárólag sikeres gyógyulásokról olvashatunk a fórumok bugyraiban. Olyan hozzászólással még nem nagyon találkoztam az alter-, bio- oldalak törzskommentelőitől, hogy a páciens meghalt volna, esetleg rosszabbodott az állapota. Mindenkinek a mamája, barátja, szomszédja meggyógyul – legalábbis a hozzászólások és a kontribútor, alter- és hasonszőrű források cikkei szerint. Lehetséges lenne, hogy az alternatív gyógyítók sohasem hibáznak, mi több, mindig sikeresek? Ráadásul az alternatív beavatkozások mellékhatás- és kockázatmentesek? Ennek próbáltam utánajárni. Meglepő történetek – kivételesen nem csak az alternatív rákgyógyítás köréből – sokkoló képek, erős idegzetűeknek.

Egy kis ártalmatlan masszázs

Az első dokumentált eset Raj Bathia, egy 69 éves textilkereskedő története, akinek kezelője “dr.” Mosaraf Ali volt, hírességek terapeutájként ismertté vált alternatív gyógyító. Az idézőjel Mosaraf Ali doktori címével kapcsolatban indokolt. Bár egészségügyi végzettsége van, ám a General Medic Council szerint, aki az orvosdoktorok nyilvántartását végzi az Egyesült Királyságban, Mosaraf Ali nem szerepel a kartotékokban. Ráadásul Mosaraf előszeretettel mutatkozik a fényképen fehér köpenyben, sztetoszkóppal a nyakában – tipikus kuruzsló tempók ezek: félrevezető címhasználat, marketingszerű megjelenés.

Bathia úr két stroke-on esett át, amelyek után komoly problémái akadtak, napjai nagyobb részét tolószékben volt kénytelen eltölteni, járni csak segítséggel, nagyon korlátozottan volt képes. Ezért döntött úgy, hogy az ismert alternatív-integratív gyógyítóhoz fordul, bízva abban, hogy állapota javulhat.

Bathia úr kezelése egy hétfői napon kezdődött, masszázsban és fizioterápiában részesült. Beszámolója szerint már a masszázs után rettenetes fájdalmai voltak, másnapra a lábai kihűltek, elszürkültek. Panaszait jelezte Mosarafnak, aki azonban megnyugtatta: nincs miért aggódnia, további masszázst, táplálékkiegészítőket, továbbá a lábak forró fürdőjét rendelt el. Bathia elmondása szerint állapota rohamosan rosszabbodott, mindkét lába kihűlt és teljesen színét vesztette, így pénteken a londoni St. Thomas kórházba szállították. Az orvosok megállapították, hogy mindkét láb vérkeringése gyakorlatilag megszűnt, így a páciens lábait amputálni kellett.

Bathia ügyvédje rámutatott: Mosaraf klinikája integratív intézményként hirdeti magát, ennek ellenére ügyfele kizárólag alternatív kezelésben részesült és az egyértelmű és súlyos tünetek ellenére nem kapott megfelelő kezelést, amely közvetlenül vezetett a tragédiához.

Egy kis vízivás csak nem árthat

Dawn Page vélhetően úgy gondolta, hogy a “The Amazing Hydration Diet” nem vezethet rosszra. A módszer nem tűnt veszélyesnek: a sóbevitel csökkentése és nagy mennyiségű víz fogyasztása – ezt írta elő a Barbara Nash, a diétás tanácsadója.

Dawn Page-nél hamarosan megállíthatatlan hányás jelentkezett, ami a kuruzsló szerint a méregtelenítési folyamat normális része. Később epilepsziás roham tört az asszonyra, amely károsította az agyműködését, memória, koncentráció és beszédzavarokat okozva. A kórházban az orvosok hyponatraemiát állapítottak meg. Ez lényegében a nátrium szintjének veszélyes csökkenése, amelyet a mértéktelen folyadékfogyasztás is okozhat.

Dawn-nak fel kellett adnia munkáját, kezeltetni az epilepsziát és gyógyszereket kell szednie a hangulatingadozásaira.

A kuruzsló felelősségbiztosítója végül egyezség keretében 810.000 fontot fizetett ki a betegnek azzal, hogy Barbara Nash felelősségét nem ismerték el. A kókler maga is úgy nyilatkozott: ő nem orvos, hanem komplementer terapeuta és Dawn Page is ekként fordult hozzá.


Hidrogén-peroxidos rákgyógyítás halálos áldozattal

Sean Flanagan 19 éves fiatalember volt, aki Ewing szarkómában szenvedett és a kemo- és sugárterápia sikertelen volt nála. Seant a családja küldte Brian O’Connell “természetgyógyászhoz”, aki vállalta a fiú kezelést. Nem döntő, de jellemző momentum: a kuruzsló irodájában számos oklevél hirdette doktori, egészségügyi végzettségeit, azonban a hatóságok megállapították, hogy semmiféle engedélye nem volt Colorado állam területén egészségügyi tevékenységet végezni. A sarlatán először a vér ultraibolya besugárzásával próbálkozott: a páciens vérét vette, azt ultraibolya fénynek tette ki, majd visszaadta a betegnek. Amikor a “kezelés” eredménytelennek bizonyult, ki tudja milyen ötlettől áthatva hidrogén-peroxidot injektált a beteg vénáiba. Sean Flanagan másnap elhunyt.

O’Connelnek nem ez volt az első dobása: korábban egy 17 éves lányt kezelt hasonlóképpen, súlyos keringési problémát okozva, egy másik páciens esetében az alkalmazott “black salve” kenőcs – amely a daganatot volt hivatott “kiszippantani” – vérző, nyílt sebeket okozott.

Egy úgynevezett "black salve" kezelés eredménye

Egy úgynevezett “black salve” kezelés eredménye

A bíróság végül úgy találta, hogy Brian O’Connell felelős Sean Flanagan haláláért és 13 év börtönbüntetésre ítélet a veszedelmes kuruzslót.


Szódabikarbónával a rák ellen

Bár már részletesen írtam róla, mivel a legveszedelmesebb kóklerek egyike, rövid említést mindenképpen megérdemel Tullio Simoncini elcsapott orvos, aki szerint a rákot gombafertőzés okozza és az szódabikarbónás kezeléssel gyógyítható. Simoncinit 3 páciensének halálával összefüggésben állították bíróság elé, amely egy esetben bűnösnek is találta gondatlanságból elkövetett emberölésben és csalásban is. Büntetése 3 év börtön volt, valamint orvosi hivatásának gyakorlásától is eltiltotta bíróság, azonban a Berlusconi-féle általános amnesztiának köszönhetően nem kellett ülnie. Ámokfutását azóta is viszonylag zavartalanul folytatja, holott más esetben is felmerült felelőssége a pácienseinek halálával kapcsolatban.


Új Germán Medicina

Michaela Jakubczyk-Eckert mellrákban szenvedett, ám rettegett a betegségtől és a kezeléstől, ezért meglehetően későn fordult orvoshoz. Ennek ellenére a műtét- és kemoterápia sikeres volt, a daganat gyakorlatilag eltűnt, úgy nézett ki minden rendben lesz. Michaela ekkor hallott Ryke Geerd Hamerről, s bár férje ellenezte, az asszony édesanyjával együtt Spanyolországba utazott, hogy Hamer részesítse kezelésben. Hamer hamarosan meggyőzte Michaelat, hogy betegségét egy érzelmi konfliktus okozta, a daganata már gyógyulás folyamatában van s hogy hagyja abba a kemoterápiát.

Az új Germán Medicina nem segített

Az új Germán Medicina nem segített

A daganat hamarosan visszatért és Michalea 2005. november 12-én, rettenetes fájdalmak közepette elhunyt. Még a hospice személyzete is megdöbbent állapotán, az eleven, rothadó sebeken és csillapíthatatlan fájdalmán.


Rákgyógyítás mágneses kezeléssel

James Gary Davidson nem gyógynövényekkel vagy háztartási tisztítószerekkel, hanem egy általa kreált készülékkel gyógyított rákot. A mágneses kütyü – állítása szerint – a rákos sejteket fehérjékké alakítja, amelyeket aztán a szervezet a vizelettel kiürít. Kisebb malőrök persze már a kezelés közben is akadtak, egy esetben például eltört a páciens  combcsontja. Később ugyanez a beteg meghalt, bár a kezelés 50.000 dollárjába került a családnak. Senki nem lepődhet meg rajta, hogy ez a kuruzsló is hamis címekkel és állításokkal próbálta hitelét növelni és már más ügyekben is összeütközésbe került a törvénnyel.

James Gary Davidson szélhámoskodásának végül a bíróság vetett végett. 2012. szeptember 12-én  7 év négy hónap börtönre ítélték, továbbá Davidson még az eljárás során 675.000 dollár kártérítést fizetett korábbi pácienseinek. A bíró külön kiemelte, hogy Davidson különösen kegyetlen bűnöző, hiszen kétségbeesett, reményt kereső embereket vert át bizonyítatlan, hamis állításaival.


A lúgosító csoda

Ahogy James Gary Davidson páciense vagy Michaela esetében, Kim Thinkhamnál sem a kuruzsló egyetlen, konkrét beavatkozása volt a halál közvetlen oka, de ezek az esetek is ide tartoznak, hiszen egyértelműen igazolják: az alternatív gyógymódok – dacára minden híresztelésnek – korántsem garantáltan hatásosak, vagy hatásosabbak a hagyományos kezelésnél. Valójában az ilyen alternatív gyógyulások történetei, ahogy kilépünk a puszta kommentek és youtube videók világából, maradnak azok, amik: bizonyítatlan, ellenőrizhetetlen anekdoták.

Kim Tinkhamnál 2007. februárjában diagnosztizáltak 3. stádiumú mellrákot, azonban ő ennek ellenére nem akarta a hagyományos orvosi kezelést igénybe venni. Ehelyett úgy döntött, meggyógyítja magát s ebbéli reményét még Oprah Winfrey műsorában is kifejtette. Mivel az onkológusok nem tudtak neki alternatívát ajánlani, tovább kereste a megoldást, így jutott el “dr.” Robert O. Young alternatív rákgyógyító-kuruzslóhoz, aki a rák okát a szervezet elsavasodásában látja, így kézenfekvő a kezelés is: lúgosítás. Robert O. Young – szinte már unalmas leírni – előszeretettel használ különféle hangzatos címeket (M.S., D.Sc., Ph.D), bár orvosi diplomája nincs és természetesen már bíróság előtt is állt.

Ennek a kutyaütőnek a módszere segítségével próbált Kim meggyógyulni, azonban 2010. decemberében betegsége következtében meghalt.

Abban persze semmi meglepő nincs, hogy Robert O. Young korábban egy videóban hencegett el azzal, hogy Kim meggyógyult, majd ezt a videót a páciens halála után eltávolította, csupán egy képernyőmentés maradt fenn róla. Mindez talán arra is jó példa, mennyire alkalmasak youtube videók, úgynevezett gyógyult betegek beszámolói valamiféle alternatív kezelés hatásosságának igazolására.

A videó a "gyógyult" páciens halála után - csodák-csodája - nem található.

A videó a “gyógyult” páciens halála után – csodák-csodája – nem található.


A Nagy Manitou, a sámán vagy az indián gyógynövény sem segített

Makayla Sault 11 éves kislány Ontarioból úgy döntött, nem vállalja tovább a kemoterápiát leukémiája kezelése során. A szülők támogatták döntését és az alternatív terápiákat választották. A hatóságok más esetekkel ellentétben nem kényszeríthették a kezelésre, mivel az őslakosoknak alkotmányos joguk ragaszkodni hagyományos, ősi gyógymódjaikhoz, még gyermekeik esetében is. A kislány halálát végül stroke okozta, amely a család képviselője szerint a korábban alkalmazott kemoterápiás szerek mellékhatásának következménye volt.

A gyermekkori leukémiák – közöttük az is, amelyikben Makayla szenvedett – ma már igen jó eredménnyel gyógyíthatóak.


Egy kis hazai

Nem lenne szép, ha nem osztanám meg legalább érintőlegesen az alternatív rákgyógyítás legkiemelkedőbb hazai eredményeit az olvasókkal. Abban még egyelőre némi lemaradásunk mutatkozik szerencsére, hogy a mi kóklereink közvetlenül nem gyilkolnak, de hatástalan kezelésekről és gusztustalan csalókról csak akad egy-két hír.

A csaló-kuruzsló daganatos betegeket csapott be azzal, hogy itthon nem engedélyezett, de az Egyesült Államokban már alkalmazott őssejt-készítményeket tud beszerezni. Az egyik áldozatától mintegy 15 millió forintot csalt ki, a beteg még egy 28 millió forint értékű ingatlant is pénzzé tett, hogy a “gyógyszerek” beszerzését finanszírozhassa. (Azt hihetnénk, ilyen tényleg csak anekdotákban létezik, de sajnos ez a szomorú valóság.) Egy másik beteg, aki nem vette igénybe a hagyományos orvosi kezelést, mintegy 32 millió forintot fizetett a csalónak. Ebben az esetben a vádiratban az is szerepelt, hogy a hagyományos kezeléssel a beteg esélyei kifejezetten jók lettek volna. A készítmények minden esetben olcsón beszerezhető táplálékkiegészítők voltak.

Személy szerint én minden alternatív rákgyógyszer árust így látnék legszívesebben (forrás: szoljon.hu)

Személy szerint én minden alternatív rákgyógyszer árust így látnék legszívesebben
(forrás: szoljon.hu)

Bár a fenti esetben az elkövető nem rákgyógyító, hiszen nem hirdette így magát, nem volt rendelője, de a szememben semmivel sem rosszabb, mint akik nagyjából ugyanezt művelik, csak öltönyben-nyakkendőben, esetleg fehér köpenyt öltve, hamis vagy valós doktori címek, áltudományos okoskodás mögé bújva.

Nem szeretem ismételni magam, de itt kihagyhatatlan a látványosan sikertelen terápiák, igazolatlan gyógyulások három szép példája. Azért is, mert újból rámutat arra, a gyógyult betegek úgynevezett tanúvallomásai, beszámolói semmit nem igazolnak, legfeljebb arra alkalmasak, hogy hamis reményt ébresszenek a betegekben.

Dr. Dávid Tamás állatorvos CoD teájáról három páciens is úgy gondolta: gyógyulásukat nagyrészt ennek köszönhetik.

Egy 2010. március 24-i híradásban megemlítik dr. Ottófi Rudolf  “gyógyult beteget”. Ezen a néven Győr város alpolgármestere volt ismert, aki 2011. február 7-én, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt.

Komár László a Frizbiben számolt be CoD teának is tulajdonított gyógyulásáról, de mint tudjuk, a Magyar Elvis már három éve elhunyt.

Payer András 2010. áprilisában még elmondta: “Amióta a teáját iszom és az ajánlott protokollja szerint élek, visszanőtt a hajam, teljes erőmben vagyok: futok, fát vágok, s nemcsak úgy érzem, a leleteim is bizonyítják, napról-napra javulok.” Payer András 2011. október 11-én, leukémiában elhunyt.

Hasonló eseteket még tucatjával lehetne sorolni, mert az alternatív gyógyítók szokásos panaszkodása ellenére (eltitkolják a gyógyulásokat), eredményeik, módszereik szerencsére megismerhetők.

Reklámok