Címkék

, , ,

A blogon az alternatív rákgyógyítókkal, gyógymódokkal, kuruzslókkal, kóklerekkel szoktam foglalkozni, ezért Antal Vali  kakukktojásnak tűnhet, hiszen az ő neve elsősorban az úgynevezett bionom kozmetikumokkal kapcsolatban kerül szóba. Képzettsége elsősorban erre predesztinálná Valit, hiszen kozmetikus, így ha megmaradna azon szerény keretek között, amelyeket tudása, ismeretei jelölnek ki számára, nem is lenne semmi baj. Sajnos a bionom nagyasszonya és tanácsadó csapata rendre olyan területekre téved, ahová nagyon nem kellene, a tevékenységük pedig finoman szólva is kifogásolható.

m1-57340-05403500

forrás: http://nava.hu/id/1715512/ (Nemzeti Audiovizuális Archívum)

Mint olyan sok önjelölt életmód-guru, Antal Vali is megteremtette saját legendáját,  és megszületett az önállónak, eredetinek hirdetett “tan” is, az úgynevezett bionom. Kiválasztottságáról így vall honlapján. “…súlyos antibiotikum és szintetikum allergia miatt történt, ami történt, és a doktornénim megrendülten közölte édesanyámmal, hogy ez a gyerek soha nem szedhet semmilyen gyógyszert.” A nem túlságosan valószínűnek hangzó diagnózis később megerősítést nyert: “Majd egyszer egy átfogó allergiateszt után derült ki, hogy minden nem természetes eredetű szintetikus anyagra “allergiás” vagyok, vagyis az immunrendszerem túl erős tiltakozásba kezd.” Ennek a megmosolyogtató képtelenségnek a cáfolatára legyen elég a ködpiszkáló blog észrevétele: “…ilyen széles körű allergia egyszerűen nem létezik. Ilyen diagnózist (ti. hogy valaki az összes gyógyszerre és/vagy szintetikus anyagra allergiás) épeszű szakember nem állapít meg, és nem csak azért, mert erre diagnosztikai lehetőség sincs.” A itt olvasható végkövetkeztetés is világos: “Olyan nem fordulhat elő, hogy valaki az összes szintetikus vegyületre allergiás, mert az az illető azonnali halálát jelentené.”

Mindennek persze csupán a legenda megteremtésében van szerepe, feltételezem, hogy Antal Vali kiválasztottságát, egyediségét hivatott hangsúlyozni, alátámasztani. Persze az életút nem csak ezért volt göröngyös: “…”helyhiány miatt” (azaz politikai okokból) nem vettek fel az ELTÉ-re, ezért jobb híjján elmentem kozmetikusnak, miközben partizán hallgatója voltam egyszerre 4 egyetemnek.” Az 1966-os születésű Vali esetében az egyetemre “politikai okokból” fel nem vétel meglepő. Vali egyetemi felvételijének idejében (tehát úgy 1984 körül) a Kádár-rendszer már jócskán az enyhébb arcát mutatta. Meglehetősen égbekiáltó dolgot kellett elkövetnie annak, aki politikai okból nem kerülhetett be egyetemre, de sajnos Vali nem tartotta fontosnak elmesélni, milyen politikai okok miatt nem vették fel, pedig, ha már erre hivatkozik, ez nem ártott volna. Így csupán arra gondolok, ezzel az anekdotával is a legenda építgetése folyt, a mesebeli legkisebb gyermeké, aki minden nehézség ellenére tör a célja felé.

No de nem is Antal Vali élettörténetének van jelentősége, sokkal inkább annak, hogy mit csinál manapság, pontosabban mi az, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni és miért. Ha már valaki életmód tanácsadó, nem árt, ha hiteles és szakértő, pláne, ha életmód-tanácsadása a daganatos betegségek körére is kiterjed.

Antal Vali sajnos még a kozmetikumok kérdésében sem hiteles, ez a napozókrémekkel kapcsolatos cikke alapján egyértelmű. S hogy mi köze a napozókrémeknek a rákgyógyításhoz? Nagyjából semmi, de Vali módszere figyelemre méltó. A cikkben Vali olyanokat állít, hogy “Az értékelési szempontok nem csak a termékek szűrőképességére terjedtek ki, hanem azok tisztasága, és a szervezetre gyakorolt egyéb hatásai is ugyanolyan erővel nyomtak a latban.”

Ezzel szemben a hivatkozott tesztben csupán arról volt szó, hogy “A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékeltük aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikus kozmetikai összetevőket (pl. kőolajszármazékot, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot, alumíniumot), növényi alapanyagot illetve bio minősítésű összetevőt.”

Azaz, csupán az összetevőlisták elemzése történt meg abból a szempontból, hogy a termékek tartalmaznak-e bizonyos, meghatározott anyagokat, nem titkoltan a minél inkább “bio” termékekre kihegyezve. Ezek után természetesen nem meglepő, hogy “A bevizsgált termékek közül a kevésbé ismert – kémiai fényvédő vegyületek nélküli – természetes összetevőket tartalmazó natúr és bio termékek végeztek az élvonalban.” – Antal Vali csak arról hallgat, hogy az egyedüli vizsgálati szempont ez volt, semmi más. Az általa hivatkozott “tisztasága, és a szervezetre gyakorolt egyéb hatásokat”, “szűrőképességet” a teszt nem vizsgálta, az nem volt mérlegelési szempont.

Mindenesetre a cikk végén előzékeny tájékoztatás is olvasható: “Talán ez a teszt felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy nem minden a faktor, és nem minden a márkanév. Jövőre érdemesebb körülnézni a bioboltok polcain is.” és a link egyenesen el is viszi az olvasót a Bionom boltba.

Bevallom, ha Antal Vali csak a kozmetikai készítményekkel kapcsolatban kavarna, egy percig nem érdekelne, az egész csak a módszer (amelynek neve: csúsztatás) miatt érdemel említést, mert jellemző az tanácsadó bejegyzésekre is. Amelyekkel lényegesen nagyobb bajok vannak.

Kártékony, megtévesztő cikkek átvétele, terjesztése

Ennek legszebb példája az “5 hazugság a rákról, amit szeretnének, hogy elhiggy” című szánalmas Kiskegyed-förmedvény átvétele, amely olyan tévhiteket terjeszt, amelynek cáfolatát puszta véletlenségből itt, nálam is el lehet olvasni.

Az sem lephet meg senkit, hogy Antal Valinál is megjelent a Johns Hopkins hoax, az egyik legostobább áltudományos nézeteket hangoztató álhír, amelyet maga a Johns Hopkins Medicine cáfolt, s nem is csak tételesen, de akként is, hogy sohasem küldött ki ilyen, vagy hasonló tartalmú e-mail-t. Antal Vali persze letudja a felelősséget annyival, hogy a cikk végére odabiggyeszti: “Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket.”. Az meg csak véletlen lehet, hogy a Hírszemben kizárólag hasonszőrű irományok fordulnak elő.

Én azonban határozottan úgy gondolom, hogy egy nagy olvasottságú oldal szerkesztőinek igenis felelőssége van abban, hogy mit “utánközölnek”, az átvétel vagy a vitaindítás szándéka, különösen, ha a daganatos betegségek gyógyítása, megelőzése a cél nem lehet felmentés arra, hogy gyakorlatilag minden baromságot válogatás, kritika nélkül lehoznak. Ez már csak azért is indokolt lenne, mert Mártu 2012. február 19 – 07:29 —i hozzászólásában leszögezte: “Azért reméljük, hogy az oldalunk jóval több, mint egy hírhajhász portál, hiszen nálunk a Hírszemek csak nagyon kis részét adják az egésznek, a blogbejegyzéseket pl. mindig hozzáértő tanácsadónőink, szakértők, vagy a témában jártas Olvasóink írják és megjelenés előtt Vali is átnézi őket.” Ja, hát ha Antal Vali és a hozzáértő szakértők (róluk alább) is átnézik, akkor mindjárt más

Semmi meglepő nincs abban sem, hogy helyet kapott Valinál dr. Dávid Tamás rákgyógyító állatorvos, ami jó alkalom egy kis gyógyszermaffiázásra is, de cikkekben, kommentekben gyakran feltűnik dr. Ládi Szabolcs is és korunk egyik legveszedelmesebb rák-kuruzslója, Tullio Simoncini is.

Hiába hivatkozik Vali vagy valamelyik tanácsadója vitára, érvek ütköztetésére, nagyon is kilóg a lóláb: kizárólag az alternatív rákgyógymódok köréből származó híreket tesznek közzé (ami persze szívük joga), de általában abból is a legblődebb, többször cáfolt bugyutaságokat, ebben a körben kb. a Tudásfája és a Mindenegyben blog színvonalát hozzák.

Komment-tanácsadó szakértő brigád

A fenti ostobenkó cikkek alatt természetesen megy a diskurzus, amiben elég aktívan vesz részt Antal Vali és csapata is. Itt kezdődik a bajok második csoportja. Az még csak hagyján, hogy Antal Vali szakértelme  (“binom-hatóanyag elemző”, bármit jelentsen is ez), önmérsékletre kellene, hogy intse őt. Szakértő csapata sem semmi: Varga Nikoletta például a tibeti-mongol hagyományos gyógyászatban alkalmazott diagnosztikai módszereket (arc-, köröm-, nyelv-, szem- pulzus-, kikérdezéses vizsgálat) is segítségül hívva igyekszik segíteni a hozzáfordulóknak az ingyenes Bionom terméktanácsadáson, hogy megőrizhessék egészségüket, a kompánia tagja Pribus Tünde kozmetikus is, aki szintén készséggel ad tanácsot, formál véleményt egészség-betegség, gyógyulás kérdésében.

Ámbár mindenféle betegségre található jó tanács, én inkább csak a daganatos betegek, hozzátartozók kérdéseire érkezett válaszok közül szemezgettem.

Antal Vali szerint “A rák egy sokkal összetettebb probléma, mint azt sejtenéd. Elsősorban lelki konfliktus miatt alakul ki olyan szervezetben, ami hiányosságai folytán ott nyitott kiskaput a ráknak, ahol a tüdő van.”“Sajnos egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy a rákot mi gyártjuk le saját magunknak. Márpedig, ha mi idéztük elő, akkor mi is tudjuk megszüntetni, meggyógyítani.” Valit nem zavarják a tudomány megállapításai, a ráknak lelki okai vannak, kész. Ha a gondolat nem is túl eredeti (mondhatni: elcsépelt), az biztató, hogy a daganatot meg is tudjuk szüntetni. Az “egyre több bizonyítékból” nem  említ egyet sem Vali – talán azért, mert a tudomány a mai napig adós ezzel.

Ennél is nagyobb baj, hogy Vali konkrét tanácsot is ad: “Javaslom, hogy minél előbb keresse fel barátnőd Dr. Ládi Szabolcsot. Addig is sos kezdjen neki egy átfogó tisztító kúrának, nagyon szigorúan iktassa ki a cukrot, a tejet, a fehérlisztet és minden finomított élelmiszert. Amíg be nem kerül Szabolcshoz, addig a következő kiegészítőket javaslom:(…) És igazad van, a lelkét kéne leginkább rendbe tenni, amire a Moksa valóban jó. Ha ír az ügyfélszolgálatnak, akkor meg tudom adni egy kiváló homeopata onkopszichológus elérhetőségét, akit érdemes lenne felkeresnie. A csonkítással és a kipakolással jobb lenne megvárnia Szabolcs szakvéleményét is!”

vali mehnyakrak tanacs

És most ízlelgessük egy kicsit ennek a rövid kis tanácsnak a legfinomabb falatjait! Dr. Ládi Szabolcs egy enyhén szólva vitatott módszerekkel dolgozó orvos (háziorvosi szakvizsgával), aki a szóbeszéd szerint (merthogy magán- vagy állami praxisa nincs) B17 “vitaminnal” kezel daganatos betegeket. Majd jön az obligát méregtelenítés és diétás tanácsadás (semmiféle igazolt hatása a daganatokra nincs), majd homeopátiás onkopszichológust(?) ajánl Vali. El nem tudom képzelni, milyen egy homeopátiás pszichológus – talán ezerszeres hígításban beszélget a pácienssel. Végül, ami már komoly, közvetlen veszélyt jelenthet egy daganatos betegre: várjon a “csonkítással”, tehát a műtéttel, azaz az elsődleges kezeléssel…

Hortenzia sem aprózza el, a HPV kezelése egyszerűen megoldható: immunerősítés, méregtelenítés, az elmaradhatatlan “három fehér méreg” elhagyása és a kereső használata. Az, hogy az immunrendszer általános erősítése nem lehetséges, hogy a méregtelenítés kamu és a HPV-nek semmi köze a tejhez, liszthez, cukorhoz, nyilván itt sem zavar senkit.

És ha már HPV, Antal Vali is kinyilatkoztat: “A HPV ellen nem a védőoltás véd meg, hanem az immunrendszered! A HPV is egy vírus – a humán papilloma vírus. A vírusok ellen a szervezet gyönyörűen fel van vértezve három féle hadsereggel: az egyik a velünk született immunrendszer (természetes ölősejtek, neutrofil granulociták), a másik a szerzett immunrendszer és a harmadik a bőrimmunrendszer. Ha mindhárom hadseregedet karban tartod – megfelelően táplálod és edzed – akkor semmilyen vírus nem fog tudni megbetegíteni.” Miért is kételkednénk, ha mindezt megerősíti Pribus Tünde bionom kozmetikus, arcdiagnoszta(?) megalapozott szakmai állásfoglalása: “A HPV akkor tud színre lépni, ha az immunrendszer le van gyengülve és lelki szinten sincs minden rendben.”

Valinak általánosságban is vannak jó tanácsai, amelyek tényeken alapulnak, természetesen: “Az viszont egy korántsem elhanyagolható tény, hogy a tapasztalat azt támasztja alá, hogy a lúgosító étrendet folytató, zöldturmixokat nagy mennyiségben fogyasztó, candida ellenes kúra szabályait betartó rákos betegeknél a kóros sejtosztódás szinte minden esetben lassul, gyakorta megáll, sőt nagy százalékuknál vissza is fordul.”

vali szóda

Vali szerint a daganatok megelőzésére a szűrés nem alkalmas: “Véleményem szerint a rákot nem rákszűréssel lehet megelőzni, hanem életformával!” – kiegészítve azzal, hogy ő nem jár rákszűrésre, tehát mondhatjuk, elöl jár a jó példával. Természetsen nem vállalná a kemot, sugárkezelést sem, hiszen: “A prakszisom folyamán volt már olyan gyógyultam, aki kemó mellett gyógyult, és volt olyan is, aki kemó nélkül. Igaz, az utóbbi több volt, de ebből nem kell levonni semmilyen következtetést.”

vali szures

Itt jutunk el arra a pontra, ahol bátran ki lehet jelenteni: Antal Vali nem csak ostobaságokat, de kifejezetten kártékony és veszélyes nézeteket terjeszt. Egyfelől a hályogkovács magabiztosságával ad tanácsot úgy, hogy nem ismer pontos diagnózist, nem látta a beteget és mintegy mellékesen nem orvos, másfelől a daganatos betegségek megelőzésének egyik legfontosabb eszköze, a szűrés ellen foglal állást. Az meg már tényleg a pökhendi önhittség megnyilvánulásának tekinthető, hogy nem vállalná a kemoterápiát – meglehetősen merész kijelentés, amely csak a tudatlanok vakmerőségéből fakadhat. Az, hogy ez csak személyes véleménye, s odabiggyeszti, hogy “mindenkinek magának kell döntenie”, semmivel nem csökkenti a felelősségét, hiszen ő nagyon sok ember számára (sajnos) hiteles, hozzáértő személy, akinek a véleménye, tanácsa irányadó lehet. Ahogyan egy elkötelezett rajongója írta: “Mi, itt, antalvalisok, nemcsak azért a sok jóért “járunk” ide, amit Tőletek, általatok kapunk Vali, és Drága Tanácsadónőink! Azért a sok-sok figyelemért, szeretetért és gondoskodásért is, amit Tőletek, és egymástól kapunk!” … “Nekem új reményt és hitet adtatok, új élet kapujában vártatok, s a segítségetekkel beléphettem rajta: egy szebb, tisztább, boldogabb, egészségesebb világba!”

Ne haragudj, semmi személyes. Ez csak üzlet.

Antal Vali oldaláról közvetlen link vezet a Bionom Bolt webshopra, ahol a Vali és csapata által gyakran ajánlott termékek, készítmények megvásárolhatók. Tény: a Válogatott Bionom Termékek Kft.-ben Antal Valinak a hatályos cégadatok szerint nincs üzletrésze és nem visel tisztséget, nem tudok róla, hogy bármilyen módon részesülne a cég vagy a webshop bevételeiből, nyereségéből. Ezzel együtt elfogadhatatlan, ahogyan daganatos betegeknek bátran kínálják a semmiféle bizonyított daganatellenes hatással nem rendelkező és nem mellesleg igencsak borsos árú termékeket.

Egy kétségbeesett hozzátartozó kérdésére alapos válasz született: Vali egy korábbi összeállítása, alap termékcsoport, amely terápiafüggetlen – gondolom ez azt jelenti, hogy mindegy milyen daganatos betegség, milyen stádium, milyen beteg stb. ezeket kell alkalmazni. A lista előzékeny módon egyben közvetlen linket is jelent a termékekhez, így nem volt nehéz az árakat ellenőrizni. E szerény alap lista beszerzési ára 69.570 Ft. Ha hozzávesszük az ajánlott termékeket is, az összeg 80.000 Ft körül lesz, amihez jön a dr. Ládi Hermes víz – másfél literenként 1990 Ft-ért, s ezt nem csak inni szükséges ám, de a főzéshez is ez használandó. Jó, hogy fürödni nem kell benne.

vali litsa

Nem csak ilyen általános jó tanáccsal szolgál Vali, méhrák esetén már pontosabb (nyilván személyre, de legalábbis betegségre szabott) kiegészítőket ajánl. Sajnos a “zöld lötyi” (YoungForever) nem volt megtalálható a Bionom boltban, de talán enélkül is hatásos lehet az előírt kúra, amelyet bárki megvásárolhat 87.205 Ft-ért.

Az olvasóimra bízom annak megítélést, mennyire etikus és elfogadható daganatos betegeknek ajánlgatni olyan csodaszereket, amelyeknek klinikailag bizonyított hatása nincs, mindezt ráadásul a beteg, diagnózis ismerete nélkül. Különösen visszatetsző ez Antal Vali oldalán, ahol olyan sirámokat lehet olvasni, hogy “Itt a szakorvos megnézte a leleteimet, beszélgetett egy keveset, és némi tanakodás után felírt egy gyógyszert, amitől majdnem infarktust kaptam, mert 8 db tabletta 8.000 Ft-ba került.”

Antal Vali tevékenységéről a rákgyógyítás, megelőzés, tanácsadás terén semmi pozitívat nem lehet felhozni. Tévhitek, álhírek terjesztése, felelősséget megkerülni igyekvő, áltudományos tanácsadás, drága és hatástalan termékek ajánlása súlyos betegeknek – józanul gondolkodó és jóérzésű emberek számára elfogadhatatlan. Akkor is, ha a jognak jelenleg erre nem nagyon van válasza, hiszen mindez ma, Magyarországon nem jogellenes.