Címkék

rákgyógyító: Olyan személy, aki függetlenül végzettségétől, tanulmányaitól daganatos betegek gyógyítására, kezelésére vállalkozik, terápiát ajánl, végez. A ~ lehet orvos vagy teljesen képzetlen személy, de mindenképpen sajátos szürke zónában tevékenykedik. Nem egészségügyi intézményben “rendel”, hanem alternatív gyógymódokat, kiegészítőket javasol amelyeknek természetesen jól megkéri az árát. Módszerei bizonyítatlanok, veszélyesek lehetnek, rontják az esetleg párhuzamosan alkalmazott, hagyományos terápia eredményeit, mindazonáltal a legnagyobb veszélyt inkább a betegek zsebére jelentik.

kártékonysági mutató: ****

védekezés: Szinte lehetetlen. Eléggé dörzsölt és rutinos, semmit nem ígér (pontosabban nagyon ügyesen ígér), azt könnyű betartani. A kezelés ténye maga vitathatatlan, mert például alkalmaz valamiféle terápiát (rezonancia, kézrátétel, masszázs stb.), illetve kereskedelmi forgalomban kapható terméket ajánl, ad át, tehát a beteg a pénzéért legális szolgáltatást, árut kap.

hyena_with_leg

kuruzsló: A rákgyógyító veszedelmesebb fajtája, mert olyan, akár invazív beavatkozásokat is elvégez, illetve olyan kiegészítőket alkalmaz, amelyek kifejezetten és közvetlenül veszélyesek lehetnek. A ~ beteget gyakran lebeszélni, elijeszteni igyekszik például a kemoterápiától, hazug, manipulatív eszközökkel befolyásolva. Legtöbbször szemrebbenés nélkül gyógyulást ígér, de mestere a szavaknak, úgy fogalmaz, hogy konkrétumot azért ne lehessen számon kérni rajta. A daganatos betegségeknek (valamennyinek) egyetlen, konkrét okát tudja és természetesen a gyógymód is egyetlen, aminek véletlenül épp ő a letéteményese.

kártékonysági mutató: *****

védekezés: Elvileg lehetséges lenne, sajnos azonban a kuruzslókhoz legtöbbször már gyógyíthatatlan betegek fordulnak, akik szó szerint az utolsó szalmaszálba kapaszkodnának. Mivel meghalnak, ők már nem tudnak fellépni, az ottmaradt családtagoknak pedig kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem pereskedjenek vagy feljelentést tegyenek. Megnehezít minden bizonyítást, hogy a kuruzsló kommunikációja kiféle nagyjából törvényes, nem hirdeti a tiltott tevékenységeket, azok sokszor csak száj- és nethagyomány útján terjednek.


guru: Önjelölt szakértő, aki az Élet Iskolájában szerzett hatalmas tudását puszta szívjóságból átadja a köznek. A ~ maga nem gyógyít, nem kezel, ellenben csalhatatlan biztonsággal tudja, hogy milyen daganatos betegségre milyen hatásos és természetes terápiák ismertek. Nem ritka egybeesés, hogy az ajánlott csodaszereket viszont épp az ő vállalkozásában, érdekeltségi körébe tartozó üzletekben lehet megszerezni. Honlapján persze nem csak a daganatokra, de szinte minden betegségre található gyógyír, hitelességét saját személye köré önkezével szőtt anekdotákkal, legendákkal igyekszik növelni (pl.: “…aztán életmódot váltottam és azóta immár 32 éve még egy megfázásom sem volt soha, blablabla…”). A ~ tudása konteós és kontribútor oldalakról származik, gondolkodása kétpólusú: ami természetes az jó, ami mesterséges és orvosi, az rossz.

kártékonysági mutató: ***

védekezés: Elvileg lehetséges, a gyakorlatban kevés sikerrel kecsegtet. Konteósokkal, korlátol emberekkel vitázni nem lehetséges. Ráadásul ott van mögöttük a rajongótábor, akik személyes ügynek tekintik, ha Vezért úgymond megtámadják. Egyetlen lehetséges és csekély haszna a gurukkal és híveikkel folytatott “vitáknak”, hogy az odatévedt ingadozókat esetleg meg lehet győzni, helyesebb irányba fordítani.

00014215

hullarabló: A professzionális üzletember, aki komplett vállalkozást épít arra, hogy súlyos betegekből pénzt csaljon ki. A ~ kizárólag online felületeken található, arctalan és valójában csak termékeket kínál. A honlap általában jól szerkesztett, meggyőző és számos hivatkozás található (különböző áltudományos elméletekhez és quack doktorokhoz), akik nem is a konkrét termék, hanem a hatóanyag hatásosságát bizonygatják. Az oldalhoz kapcsolódhat fórum is, amelyen elégedett vevők számolnak be egy-egy termék kiváló hatásáról.

kártékonysági mutató: *****

védekezés: Részben sikeres és hatékony lehet. Nagyobb halak, vagy kiterjedt tevékenység esetén a Gazdasági Versenyhivatal, az apróbb kártevők esetében a fogyasztóvédelem járhat el. Volt már példa komolyabb büntetésekre és legalább annyit el lehet érni, hogy a pofátlan marketingjükön változtatnak.


fórumok hülyéje: Kártékony hatása szerencsére ritkán olyan erős, hogy közvetlenül hátrányt okozzon a betegeknek, de semmiképpen nem lebecsülendő. A ~ általában a tanulatlan, és a felgyorsult világban tájékozódni, önmagát, sorsát pozicionálni képtelen kisember. Életének jelentős részét a rettegés teszi ki, a világ, az élet negatív dolgait, sorscsapásokat nem tudja elfogadni, megemészteni, feldolgozni, ezért minden mögött valamiféle összeesküvést, eltitkolást gyanít, esetleg meggyőződéssel hirdet. Mivel fél a daganatos betegségektől, sajátos önvédelmi mechanizmusként hülye elméletek gyárt, amelyek szerint ő védett. Például a ráknak lelki okai vannak (és ő magát nyilván jó léleknek gondolja), vagy a gyógyszergyárak direkt mérgeznek minket (szerencsére ő minden bajából kikúrálja magát a nagypapa pálinka-fokhagyma receptjével).

kártékonysági mutató: ***

védekezés: Nem lehetséges. Az internet demokratikus intézmény, bárki bármilyen hülyeséget írhat, amíg az jogszabályba vagy az adott oldal szabályzatába nem ütközik, nincs mit tenni. Szilárd meggyőződésük, hitük miatt sikertelen minden érvelés, okfejtés. Ennek ellenére igazi kártevők, mert nagy számuk révén visszacsatolást jelentenek egymásnak és esetleg kevésbé tájékozottaknak is.


Szeretném hangsúlyozni, hogy a becsületes természetgyógyász nem tartozik ezek közé a kártevők közé. Ilyen az, aki tudásának, eszközeinek határait ismerve, a hagyományos orvosi kezelés mellett, az orvossal egyeztetve alkalmaz bizonyított és bevált terápiát a daganatos betegség tüneteinek, vagy a kezelés mellékhatásainak enyhítésére. Nem diagnosztizál, nem akarja befolyásolni az orvosi kezelést, főleg nem ígérget felelőtlenül, hanem hathatósan segít – sokszor már csak azzal, hogy az agyonterhelt orvosokkal ellentétben több ideje van a betegre.

Reklámok