Címkék

, , ,

Mi magyarok szeretjük fényezni magunkat. Elterjedt szokás hivatkozni a magyar Nobel-díjasokra, zseniális magyar feltalálókra, dicső történelmi múltra, a furfangos, mindet megoldó magyaros észjárásra. A büszkeség néha jogos, gyakrabban azonban jóindulatú csúsztatás, nosztalgikus szépítgetés, mint a “akkor még három tenger mosta Magyarország határait…” mese. Híres magyarokról szóló legendák vissza-visszatérő eleme a magányos zseni, akit elsősorban magyar volta miatt nem hagytak érvényesülni, holott világmegváltó gondolatai, szabadalmai, ötletei voltak.

Mai vendégem dr. Dávid Tamás rákkutató, a rákellenes COD tea feltalálója. Mint Tullio Simoncini esetében, itt sem elsősorban a készítmény működésének tudományos cáfolatát kívánom adni. Inkább olyan kérdéseket járnék körül, ki is ez az ember, mi a felfedezése, mi a szakmai-tudományos gyakorlata,  mik az állításai, azokat miként támasztja alá, milyen igazolt eredményei ismertek, no és persze ki és milyen módon üldözi, próbálja ellehetetleníteni ezt a jóembert.

Ki ez az ember?

Dr. Dávid Tamásról (vagy ahogy őt előszeretettel feltüntetik a különböző források: V.assoc.prof.prof.h.c.mag.dr. Dávid Tamás) szakmai, tudományos életútjáról sajnos keveset lehet megtudni. A COD tea  honlapján nem található részletes szakmai bemutatkozó tőle, így sajnos nem tudható meg, hogy az impozáns prefixek milyen tudományos területen, mely intézményben szerzett, gyakorolt tevékenységhez köthetők. Annyi bizonyos, hogy dr. Dávid Tamás állatorvos, emberorvosi, onkológiai képzettsége, gyakorlata nincs. Ez a forrás is dr. Dávid Tamást mint állatorvost említi (dr. med. vet.), megjelölve egy bécsi címet is (Margaretenstrasse 2-4 A-1040 Wien). A címen a wienna.net keresője pedig dr.  David Thomas állatorvosi rendelőjét dobja ki. Egy kicsit bonyolítja még a helyzetet, hogy magának a terméknek, de dr. Dávid Tamás alapítványának sincs egy igazán áttekinthető, önálló honlapja. A keresőtalálatok első helyei között szereplő honlap meglehetősen vegyes képet mutat, könyvismertetőktől kezdve egy rövid riporton át, elérhetőségek,  az alapítvány céljai, hazafias idézetek is szerepelnek, nem túl jól átlátható módon szerkesztve.

Persze miért ne lehetne egy állatorvos rákkutató? Nem feltétlenül szakirányú diplomához kötött egy kutatásban való részvétel. Sajnos erről a hosszú és termékeny kutatói létről megint csak kevés információ áll rendelkezésre. Nem derül ki, hogy kutatásait melyik egyetemen, klinikán folytatta, szakmai önéletrajz nem található. Ez legalábbis szokatlan. Meglepő módon a legrészletesebb életrajz a judoinfo.hu-n található, de sok konkrétummal ez sem szolgál. A szokásos hencegésszagú díj- és címfelsorolásokon kívül annyit lehet megtudni, hogy “1964 és 1972 között tanulmányutakon járt Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában, 1968-ban Berger professzorral Ausztriában mikrosebészeti tanulmányokat, idegsebészeti kutatást végzett, egy évvel később Bécsben a csipőficam sebészeti korrektura lehetőségét tanulmányozta és új sebészeti eljárást dolgozott ki Uyka és Kotz professzorokkal. 1986-ban alapította meg a Forschungsstelle für Hüftdysplasie GmbH-t, s még ugyanebben az évben világszabadalmat kapott a Dinamikus anatómiai titán rögzítőlemez, amelyet Uyka professzorral közösen fejlesztettek ki. 1986 és 1988 között Kínában folytatott phytotherápiai tanulmányokat, majd 1993-ban Bécsben megalapította az Österreichisches Zellkultur–Forschungslabort. 1994 és 1998 között a Kurier napilap tudományos munkatársa volt. 1995-ben alapította meg a CoD™ Rák Információs Központot Budapesten.”

Ötven év alatt egy találmány (csak halkan: olyan, hogy “világszabadalom” nem ismert), némi utazgatás, tanulmányok, egy gazdasági társaság, majd valamiféle laboratórium alapítása (amelynek tevékenységéről szintén semmi nem található), végül egy alapítvány létrehozása kiemelkedő tudományos életútnak nem tekinthető, még akkor sem, ha ezt kiegészíti a bulvársajtóban folytatott, tudományos munkatársi tevékenység.

Kutatók, orvosok esetében, főleg azok, akik rendszeresen publikálnak tudományos folyóiratokban (márpedig a kutatók már csak ilyenek), bevett gyakorlat szakmai önéletrajzot, publikációs listát közzétenni – különböző címek, elismerések felsorolása helyett ugyanis ez támasztja alá hitelesen a szakmai kompetenciákat. Egy orvos-kutató szakmai önéletrajza, bemutatkozása például így néz ki.

Dr. Dávid Tamás titulusainak némi pontosításához támpontot Füveslaci  honlapjának cikkében találtam, egy meglehetősen pongyolán szerkesztett listában. Itt olyan tudományos intézmények tagjaként is megtalálható dr. Dávid Tamás, mint például a New York Academy of Sciences. Kicsit ront a képen, hogy ezen akadémia tagja, úgy tűnik, 117 USD-ért bárki lehet. Dupla professzori címe talán valamiféle tiszteletbeli prof. pozíciókat takar a limai Wiener Egyetemen, illetve a Kolozsvári Egyetemen. Az itt közölt “publikációs listán” pedig olyan mértékadó tudományos források szerepelnek, mint a Szív TV, Budapest TV vagy a GONG Rádió.

Dr. Dávid Tamás ezen kívül számos youtube videóban is feltűnt, olykor olyan híres szakemberek társaságában, mint az emberölésért elítélt és foglalkozásától eltiltott Tullio Simoncini, a szódabikarbonás rákdoktor.

Van azonban más érdekesség, például, hogy az Osztrák Becsületrend kitüntetettje. A szó szerinti “Österreichische ehrenlegion” vagyis “osztrák becsületrend” nem található ebben a felsorolásban. Egy ilyen kitüntetés létezett, de azt katonáknak adták az első világháborúban, illetve veteránoknak azt követően. (Mindenesetre megnyugtató, hogy 50 euró körüli összegért bárki birtokosa lehet.) Ugyanakkor az tény, hogy sógoréknál tartományonként is rengeteg kitüntetés, elismerés létezik, ezért egyáltalán nem kizárt, hogy dr. Dávid Tamás részesült valamiféle osztrák elismerésben, mindenesetre az Osztrák Becsületrendre hivatkozás a féltucatnyi tudományos cím használatával megspékelve számomra inkább megmosolyogtató.

Azt is megtudhatjuk a fenti riportból, hogy “Újpesten cselgáncsozott, többször volt magyar bajnok, 1962-ben súlycsoport nélküli kategóriában, Európa bajnoki címet szerzett.” A judoinfo.hu magyar bajnoki listája szerint ha többször nem is, de 1961-ben félnehézsúlyban valóban magyar bajnok volt. Az 1962-es Európa bajnoki cím sem tűnik pontosnak, mert a ksijudo.hu szerint 1962-ben Essenben Dávid Tamás III. helyen végzett.

A fentieken túl dr. Dávid Tamás a Nemzetközi CoD™ Rák Információs és Prevenciós Kutatási Alapítvány vezető tisztségviselője. Sajnos az alapítvány tevékenységéről gyakorlatilag semmit nem lehet megtudni. A COD tea csiricsáré, szemkápráztató honlapjáról csak néhány konteós fordulat segíti a tájékozódást, mint például: “Egy lobby az utóbbi időben minden legális és lehetséges módszerrel meg akarja szüntetni a magyar Rák Információs Alapítvány ismeretterjesztő, betegség-megelőző tevékenységét Magyarországon. A hatóságok nem riadnak vissza orvosokkal, súlyos beteg emberekkel szemben a hazugság, becsületsértés, gazdasági ellehetetlenítés és a közösségi EU törvények semmibevételétől sem. Az Alapítvány központjai világszerte fenntartják maguknak a jogot és minden nemzetközi jogi lehetőséget érvényesíteni fognak a magyar betegek életének, egészségének és az orvosok érdekeinek védelmében, a nemzetközi média és bíróságok segítségével a magyarországi koncepciós jogtalanságok leállítására.”

Ha túléltük a szemtornának is kiváló webdizájn-terrort, kissé lejjebb görgetve megtaláljuk az alapítvány céljait 13 pontba szedve, amelyek egy része meglehetős általánossággal megfogalmazott, megkockáztatom, semmitmondó. Ennél is érdekesebb, hogy konkrét megvalósulásukról, a COD tea haknik kivételével nem sok adatot találtam.

Lássuk be, ez nem túl sok. A civil szervetek névjegyzékének keresőjéből megismerhető az alapítvány beszámolója, de ebből az alapítvány tényleges tevékenységéről semmit nem tudhatunk meg.  A beszámolókból mindenesetre annyit valószínűsíthető, hogy komoly rákkutatást az alapítvány aligha finanszíroz, bevételei, kiadásai, eredményei szerények, a rákkutatás pedig az egyik legköltségesebb területe az orvostudománynak. Az alapítvány 2013. évi egyszerűsített beszámolója szerint összes bevétele 3.972 E Ft, ebből a közhasznú tevékenység bevételei 3.864 E Ft-ot tett ki. Személyi jellegű ráfordítása 1.931 E Ft, míg anyagjellegű ráfordítása 775 E Ft jelentkezett, egyéb ráfordítás 1.173 E Ft volt.

Legenda születik

Úgy vettem észre, hogy alter-, ezo- és hasonló körökben a siker elengedhetetlen kelléke a saját legenda megteremtése. Antal Valiról már zsenge gyermekkorában megmondta az orvos, hogy “soha nem szedhet semmilyen gyógyszert” és gyermekkorában soha nem volt beteg. Utóbb az is kiderült a bionom nagyasszonyáról, hogy “allergiás minden nem természetes eredetű szintetikus anyagra”.

Egy guru esetében kell az a bizonyos hatodik ujj, hogy higgyen a nép a vezető kiválasztottságában, különlegességében s ha ez nincs, akkor jöhet jól egy meglepő, csodálatos történet. Dr. Dávid Tamás esetében sem hiányzik a sztori. Az lehet, hogy szakmai önéletrajzzal nem untat minket, de a riportokban szívesen beszél felfedezésének történetéről.

“A Sao Paulo-i klinikán ismertem meg a yanomami indiánok sámánját, Katunkát, akinek az unokáját szintén megoperáltuk. Katunka a sikeres műtétért a bizalmába fogadott, és megismertetett az általuk használt gyógynövényekkel. A yanomamik óriási fitoterápiás tudással rendelkeznek, amelynek eredete évezredekre nyúlik vissza. Hozzá kell tennem, hogy közöttük a rák igen ritkán előforduló betegség.” írja dr. Dávid Tamás a COD tea honlapján.

Davi Yanomami with Yanomami children,  Brazil

Egy riportban – amiből azt is megtudjuk, hogy feltűnt a yanomamik magas átlagéletkora – elmondta: “Brazil fiúkat, lányokat operáltunk, és egy indián fiút, akinek a nagypapája a Yanomani indiánoknak volt úgymond a főgyógyszerésze és Katunkának hívták. Ő adott nekünk újságpapírba csomagolva különböző növényeket, kérgeket, leveleket, gyökereket…” “…Mindig szoktam kérdezni, hogy a képen, mit gondolnak, hány éves Katunka? Hát, nem úgy néz ki, mintha 95 éves lenne.”

“Amikor látta az öreg harcos, hogy az unokája talpra állt, előtte persze egy szavamat se hitte, örült és átnyújtotta a növényeket. Aztán kiszedtük belőle, hogy ez egy tea összetevője, hogy hogyan kell elkészíteni, hogy milyen hatása van.”

A történet valóságos tündérmese: az Idegen meggyógyítja a Varázsló unokáját, aki hálából átadja neki a Titkot.

A yanomamik létező törzs és van elég bajuk szegényeknek. Például a bányászat, az állattenyésztés és az egészségügyi ellátásuk kaotikus állapota. Jelenleg azért küzdenek, mert a kormány nem képes őket megvédeni többek között a betegségektől sem. Ahogy a cikk írja “Yanomami health is suffering and critical”, tehát szó nincs arról, hogy ezek az indiánok valamiféle szuperegészséges természet gyermekei lennének. Egy forrás megemlíti, hogy a hagyományos étrendjük nagyon kevés sót tartalmaz, vérnyomásuk pedig nagyon alacsony. A nyolcvanas években az aranyásók gyakran erőszakosan léptek fel velük szemben (egyes becslések több ezer áldozatról szólnak) és új betegségeket hurcoltak be. Nyomorult helyzetükben napi problémává vált az alkoholizmus és a prostitúció. Valóban ismerői a különféle gyógyhatású növényeknek, de mint a legtöbb dél-amerikai indián, ők is használják a különböző hallucinogén terméseket. A múltban jellemző volt még rájuk az állandó ellenségeskedés a szomszédos falvakkal. Sok érdekességet lehet még olvasni róluk, számos tanulmány is készült egészségi állapotukkal kapcsolatban, de két adatot nem találtam: az átlagosnál magasabb életkorról és a ritkábban előforduló rákról. Az olvasottak alapján életkilátásaik inkább rövidnek tűnnek – igaz, ez valóban a rákos betegségek alacsonyabb számához vezet.

A történet érdekes motívuma a 95 éves sámán, akivel kapcsolatban bennem csak annyi vetődött fel: ugyan honnan tudhatná akárki a pontos életkorát, hiszen az őserdőben élve, szinte ősközösségi szinten minden volt, csak anyakönyvezés nem, így Katunka korát legfeljebb megbecsülni lehetett volna, valószínűleg az indiánok is csak mint “nagyon öreg” emlegették. És hát több ezer éves tudás ide vagy oda, a fentiek mégiscsak azt mutatják, hogy az egészségügyi ellátásuk rendezését a kormánytól, orvosoktól várják, nem pedig egy begombázott sámántól, amiből én arra jutottam, a yanomamik nem is annyira ostobák, mint hihetnék róluk.

No, de talán nem is ez a lényeg, mert dr. Dávid Tamás az ajándékba kapott csomaggal a kezében a tettek mezejére lépett és “Na gondoltuk, akkor elvisszük és Bécsben összeállítottunk ebből egy teát. Akkor már volt egy ráksejt tenyészeti laborunk, hát megnéztük csontrákon. Az 24 órában csontráksejtek 90 százaléka elhalt.”

Ezért a rendkívüli eredményért ugyan nem kellett volna egzotikus növényekhez fordulni, hiszen a ráksejtek laboratóriumban, in vitro kísérletben gyakorlatilag bármivel elpusztíthatóak. Ha nem teát, hanem például Kromofágot öntenek a ráksejtekre, talán még öt perc sem kell a pusztulásukhoz. Nem sokat, majdnem semmit jelent egy ilyen kísérlet eredménye,  mindenesetre dr. Dávid Tamás messzemenő következtetésekig jutott el az évek során.

Mit is állít dr. Dávid Tamás, illetve  mit olvashatunk róla a CoD tea forgalmazásával, népszerűsítésével foglalkozó honlapokon?

Az a legkorrektebb, ha azt nézzük, mit mond a termék hatásairól és úgy általában a daganatos megbetegedésekről maga dr. Dávid Tamás, akár a termék honlapján, a kiadványaiban, akár a különféle riportokban, videocsatornákon. A COD teával kapcsolatban – ezt el kell ismerni – az elérhető forrásokban legtöbbször kifejezetten leszögezi: az nem csodaszer, nem gyógyítja önmagában a rákot. Sőt, általában azt is elmondja, leírja, hogy a hagyományos kezelés mellett kell a CoD orthomolekuláris rák-terápia rendszert” alkalmazni. A legfontosabb kijelentései, felfedezései és néhány meglepő érdekesség a következők (a sorrend nem fontossági, egyszerűen csak így jött ki a gyűjtés. Az egyes állítások alatt mindjárt írom is az én észrevételeimet.)

Dr. Dávid Tamás úgy véli, a rák okai között a lelki konfliktus és az amalgámtömések is szerepelnek.

A rák és a lelki konfliktus közötti közvetlen összefüggés az Új Germán Medicina nevű áltudomány alaptétele, emellett általánosan elterjed vélekedés “a ráknak lelki okai vannak” kezdetű nóta is, amelyet természetesen még nem sikerült tudományosan igazolni, jellemzően a konteós-, ezo- és alternatív rákgyógyító oldalak mániája. Az amalgámtömések rákkeltő hatása még a konteós oldalak között is ritka téma, bár kétségkívül vannak ilyen, semmivel alá nem támasztott vélemények. Sőt, egyesek tovább mennek: az amalgámtömések eltávolítása négy héten belül megszünteti a rákot…

“a tea megsokszorozza a kemoterápiás kezelés ráksejtölő hatását”

Erről az állításról semmiféle klinika vizsgálat, tanulmány nem került elő, amely alátámasztaná. Egyébként kínzó kérdés: mit jelent az, hogy megsokszorozza? Kétszeres, háromszoros a… micsoda is? A daganat méretének csökkenése? Annak üteme? A rákos sejtek számának csökkenése?

“kutatások igazolták, hogy a hepatitis C, az influenza A vírusa és az Alzheimer-kór ellen is hatásos a keserű főzet”

Sajnálatos módon ezek a kutatások sem fellelhetőek. Persze aki tud nagy számú betegen végzett, randomizált vizsgálatról, amelynek eredményeit elfogadott tudományos folyóiratban publikálták, szóljon.

“fogyasztásával emelkedik az ún. koenzim Q10 enzimek, az antioxidánsok, valamint a szelén és a vas koncentrációja a szervezetben”

Erre az állításra még visszatérek dr. Dávid Tamás bizonyítékai körében.

“a rákos daganat a szervezet vészjelzése, arra hívja fel a figyelmet, hogy felborult a test-lélekszellem egyensúlya”

Nem tudom pontosan, hogy mi az a lélekszellem, de a rák okai néhány esetben ismertek, jól tisztázottak, a többségéről azonban annyit tudunk, hogy egyszerűen balszerencse. Az ilyen okoskodó, általános kijelentések semmivel sem mondanak többet (és a gyógyulás szempontjából még annyit sem jelenetnek), mintha azt mondanánk: a rákos betegek szervezetében valami nem jól működik, aminek biztos van valami oka, csak nem tudjuk, mi az.

“(dr. Dávid Tamás) elkapott egy halálos betegséget, a Dengue-lázat, de a tea segítségével sikerült meggyógyulnia”

Legendát építeni szép és hasznos dolog és előnye, hogy itt is lehet tenni kissé túlzó és főleg ellenőrizhetetlen kijelentéseket. Nos, a Dengue-lázat, ezt a szúnyogok által terjesztett vírusos betegséget akár el is kaphatta állatorvosunk, de azért ezt halálos betegségnek beállítani erős túlzás. Kétség kívül vezethet halálhoz, de évente 50 millióan betegednek meg benne – és bár gyógymódja nem ismert egyelőre – a halálos esetek száma szerencsére közel sem ekkora. Kicsit persze értetlenkedem, mert a Dengue-láz éppen Dél-Amerikában is igen elterjedt, ott sem ismerik a gyógymódját, pedig ezt a csodás teakeveréket éppen egy dél-amerikai indiántól kapta dr. Dávid Tamás, ráadásul olyan indiánoktól, akik “óriási fitoterápiás tudással rendelkeznek, amelynek eredete évezredekre nyúlik vissza”. Végül is nincs nagy jelentősége a kérdésnek, csak annyi, hogy a CoD tea ezt is gyógyítsa.

“a teakeverékhez járó étrend-kiegészítő növényeket szigorú minőségi ellenőrzés után az Amazonas és Délkelet-Ázsia esőerdőiből hozzák”

Nem tudni, jelenleg milyen összetevőkkel készül a CoD tea, mert az hétpecsétes titok, amelyet dr. Dávid Tamás féltékenyen őriz egy páncélszekrényben. A Gazdasági Versenyhivatal nem így látta. Határozatának indokolásában (43. old. 128. pont) a következőket olvashatjuk: “A termék egyes hazánkban is őshonos összetevői esetében az egzotikus eredet hangsúlyozása a III. csoportba tartozó állítások révén félrevezető volt, ugyanis az OGYI előadása alapján ezek az állítások kizárólag a macskakarom és a la pacho esetében fogadhatók el, de nem az egész termék esetében. Ezek az állítások azt erősítették, hogy a termék különleges, egzotikus eredetű. Mindezeken túl azt is sugallták a tájékoztatások, hogy a CoD tea a hazai gyógyászatban nem alkalmazott összetevőkkel bír, miközben az egyébként hazánkban is előforduló és így nyilván alkalmazott összetevőkön túl mind a macskakarom, mind a la pacho gyógynövények megtalálhatóak számos más forgalomban lévő készítményben.” 

“több ezer betegnek tudtunk világszerte és a hazámban segíteni, olyanoknak, akikről lemondtak az orvosok, akiket hazaküldtek meghalni”

Kezdeném ott, hogy az orvosok senkit nem küldenek haza meghalni, ez egy otromba és rosszindulatú csúsztatás. Az tény, hogy ma már senkit nem tartanak erővel a kórházban és ha a beteg és a család is úgy akarja, az utolsó napjait, heteit családja körében, esetleg kifejezetten erre szakosodott intézményben töltheti a beteg. És igen, sajnos eljön az a pont is, amikor az orvos kimondja, nem tud már mit tenni.

Ennél azonban fontosabb, mekkora ellentmondásba kerül ezzel állatorvosunk, hiszen egyfelől állítja: a tea nem csodaszer, önmagában nem gyógyítja a rákot, míg ebből a kijelentéséből azt lehet kiolvasni, hogy végstádiumos és hazaküldött (tehát további ellátást már feltétezhetően nem kapó) betegek ezrei(!) meggyógyultak. Két lehetőség maradt, a tea mégis csodaszer, vagy az állítás hazugság illetve nem is tudom, mi a második lehetőség. Mindenesetre kérdés, hol vannak ezek a végstádiumból felgyógyult ezrek, itthon és szerte a világon? Merthogy én egyről nem olvastam.

“kilencféle daganattípus és főleg azok áttétei ellen hatásos a teakeverék”

Ismét egy konkrétabbnak tűnő, de semmiféle tanulmánnyal alá nem támasztott állítás.

“volt egy hároméves páciense is, akit agydaganattal kezeltek. Sikertelenül. A gyógyteának és a holisztikus biológiai rendszernek köszönhetően 10 hónap múlva egyszerűen eltűnt a tumor”

Ez maga lenne a csoda, orvosi világszenzáció – hogy sehol, semmiféle információt nem találni a betegről, teljességgel érthetetlen.

“Hozzám az elmúlt évben 654 orvos fordult – az onkológiai intézetből is –, hogy mentsem meg az életüket.”

A 654 szép, pontos szám, sajnos nem nagyon hallani ezekről az orvosokról, pláne nem olvasni valami hiteles, ellenőrizhető forrásból. Egy nyilatkozó Dr. Andaházi Márta soproni fogorvos, aki valóban beszámolt csodás gyógyulásáról, de ezekről a történetekről majd a második részben. Egy másik, 2010. március 24-i híradásban, megemlítik még dr. Ottófi Rudolf “gyógyult beteget”. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal orvoskeresője dr. Ottófi Rudolf keresésre nem ad találatot, ilyen néven Győr város alpolgármestere volt ismert, aki 2011. február 7-én, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt.

“Ez a tea nem csodaszer, csupán mankó az egészséges élethez, de tudományosan és klinikailag bizonyított, valódi remény a halálos betegnek.”

Talán a “remény”  szó indokolt lehet a teával kapcsolatban, reménykedni sok mindenben lehet. Azonban sem tudományosan, de főleg klinikailag nem bizonyított a tea gyógyhatása, pont. Itt is tetten érhető a teával kapcsolatos kommunikáció kétértelműsége, hogy úgy mondjam csúsztató jellege. “Nem csodaszer”, de “valódi remény a halálos betegnek.” Az olvasóra bízom ennek a gyakorlatnak a minősítését.

“A rák ellen jelenleg nem létezik olyan hatásos gyógyszer, amely a betegek nagy százalékának életét jelentősen meghosszabbítaná.”

Ez állítás nem igaz. Ha ezt egy fórumon egy laikus kommentelő kijelenti, az érthető, megbocsájtható. Azonban egy nemzetközi hírű rákkutató esetében, akinek azért illene tisztában lennie a jelenlegi terápiák hatásosságával, túlélési mutatókkal stb. nem tudom másként tekinteni, mint bődületes tévedés, elképesztő, megengedhetetlen tájékozatlanság vagy nagyon is szándékos csúsztatás, hazugság. Ilyen általános kijelentések olvastán én arra tudok még gondolni, hogy az illetőnek lövése nincs a rákról, annak gyógyításáról, kezeléséről.

Szerencsére már vannak daganatos betegségek, amelyek nagyon jól gyógyíthatóak és sok betegség esetében egyáltalán nem irreális elvárás a tíz évet is meghaladó túlélés, jelentős százalékban. Ráadásul az értékek javuló tendenciát mutatnak.

Igazán csak zárójeles megjegyzés: egy nemzetközi hírű rákkutatótól ilyen sommás megjegyzés elfogadhatatlan, hiszen még a témában jártasabb érdeklődő is tudja, hogy sokféle daganatos betegség ismert, a gyógyíthatóságuk pedig nagyon eltérő.

“Nem vagyok a kemo- és a radioterápia ellensége, de ezek hatását és határait becsületesen ki kell mondani, és nem szabad több reményt adni a betegeknek, mint a tények.”

Amikor ilyet olvasok egy alternatív gyógyítótól, mindig zavarban vagyok. Az orvostudomány és általában az orvosok ma már becsületesen kimondják, ha egy betegséget gyógyíthatatlannak tartanak, valaminek nem ismerik az okát. Ha valakikre, éppen a kuruzslókra, alternatív gyógyítókra jellemző, hogy mindent gyógyítanak és “határidőkkel” dolgoznak. Dr. Leonard Coldwell szerint minden rák heteken belül gyógyítható, Tullio Simoncini szerint minden rák gombafertőzés következménye és szódabikarbónával rövid idő alatt gyógyítható.

S ahhoz képest, hogy dr. Dávid Tamás nem a kemoterápia ellensége, még a GVH előtti, már hivatkozott eljárásban is arra hivatkozott, hogy “csak a gyógyszerlobby ellenállása miatt részesül ilyen negatív fogadtatásban Magyarországon a CoD tea, ideértve a GVH versenyfelügyeleti eljárását is.” (21. oldal, 61. pont)

“A mindannyiunkban keletkezett elváltozott sejtek ellen az immunrendszer sejtjei fel tudnak lépni, ha a táplálkozással olyan belső miliőt alakítunk ki, mint az indiánok.”

No, itt már minden van! immunrendszer sejtjei, belső miliő, ami olyan, mint az indiánoké… Az csak az első bökkenő, hogy az immunrendszer általános, átfogó erősítése – dacára a népszerű termékeknek és tévhiteknek – nem lehetséges. De ha lehetséges is lenne, sem sokra mennénk vele, mert a daganatos betegségek esetében éppen az a bökkenő, hogy az immunrendszer nem ismeri fel betolakodóként, támadóként a rákos sejteket.

Dr. Dávid Tamás állításaiból azt hiszem ennyi is bőven elég. A következő részben azt fogom körüljárni, hogy milyen tudományos bizonyítékokkal, klinikai vizsgálatokkal támasztja alá állításait, hogyan igazolja eredményeit, és néhány szót szólnék a Gazdasági Versenyhivatal eljárásáról is.

Folyt. köv.