Címkék

, ,

Amikor a különféle csodás gyógyulások történetét olvassa az ember, tulajdonképpen nem is érti: miért nem gyógyul meg mindenki a rákból, ha ez ennyire egyszerű? Hiszen hirdetésekben, bújtatott hirdetésekben, kommentekben, kontribútor oldalak cikkeiben se szeri, se száma a különféle teáktól, gyógynövényektől, vitaminoktól meggyógyult betegek történetének. Szóval felmerül a kérdés: hogyan is lehetséges mindez? Nagyjából a következő megoldások elképzelhetőek.

1. Az állítás egyszerűen hazugság.

Nem nehéz belátni, hogy az alternatív rákgyógyító csodaszerek forgalmazásában érdekelteknek jól jönnek az ilyen történetek. “Az orvosok már lemondtak róla, amikor…” A termék hatásosságát mi támasztaná alá jobban, mint hogy valaki vagy valakik már sikeresen használták? Nem új keletű találmány ez – ahogyan egyébként a rákgyógyító csodaszerek sem. Bár az alternatív gyógyítók gyakran ostorozzák a gyógyszergyártókat, mint lelkiismeretlen, profitéhes vállalatok, a tények azt mutatják, az alternatív gyógyászat is óriási üzlet. Az ebben érdekeltek is a profitmaximalizálásra törekednek – ami azért nem túl meglepő és eretnek gondolat úgy általánosságban.

c002cbc8a78f4300521bbc05721fe1f2

További lehetőség, hogy egy kommentelő is – bár anyagilag nem érdekelt –  csak szimplán hazudozik. Ennek motivációja is sokféle lehet: trollkodás, valamiféle önigazolás-keresés, esetleg figyelmet szeretne kapni az illető. Bármilyen forrásból is jelenik meg tehát egy-egy állítás csodálatos gyógyulásokról, az nem feltétlenül igaz. Kicsit elszomorító, hogy ez nem egyértelmű mindenkinek.

2. A beteg sohasem volt rákos.

Első hallásra talán kissé merésznek tűnik a kijelentés, de egyáltalán nem lehetetlen. A hipochondria ismert mentális betegség és szinte biztos mindenkinek a környezetében előfordul folyton panaszkodó, állandóan meghalni készülő ember. Sokan különösebb ok nélkül is kijelentik: rákos vagyok, mert figyelmet, szeretetet, törődést szeretnének. Az is elképzelhető, hogy az illető észlelt valami csomót a testén és levonta a következtetést: rákos vagyok. Előfordulhat, hogy valaki megijed egy elhúzódó orvosi vizsgálatsorozattól, nem fejezi be azt. Az orvos gyanúját önkényesen “továbbfejleszti”, holott lehetséges,  épp a további vizsgálatok tisztáznák: nem daganatos betegségről van szó. Aki pedig sohasem volt rákos, az viszonylag könnyen gyógyul ki belőle, ezt nem nehéz belátni. Végül, bár a mai diagnosztikai módszerek mellett ennek elenyésző, szinte nulla az esélye, de nem kizárt egy téves diagnózis sem.

3. Az illetőnek valóban van daganatos betegsége, nem veszi igénybe a hagyományos kezelést, azonban az állapota nem rosszabbodik.

Egyes daganatos betegségeknél előfordul, hogy a diagnózis után nem kezdik el azonnal a kezelést. Egy ilyen esetben, ha beteg fél a terápiától, esetleg – mivel panaszai nincsenek – még a kontrollra sem jár vissza. Ha ezek után elkezd valamilyen alternatív terápiát és még hosszabb ideig panaszmentes marad, úgy érezheti meggyógyult.

4. A beteg a hagyományos kezelésnek csak egy részét – jellemzően a műtétet – vette igénybe, de gyógyulását teljesen egészében az alternatív módszereknek tulajdonítja.

Számos daganatos betegség esetén elsődleges kezelés a műtét, a daganat eltávolítása, kimetszése a környezetéből. Ennek a beavatkozásnak kiegészítése a kemoterápia vagy sugárkezelés akár a műtét előtt, vagy után. A műtét után végzett kemoterápia célja általában az, hogy a daganat kiújulását megakadályozza – sokkal jobbak is a túlélési mutatók azoknál a betegeknél, akik kombinált terápiát kapnak. Az tehát kétség kívül előfordulhat, hogy a kemoterápiát/sugárkezelést elutasító beteg meggyógyul, ezt azonban nem az alternatív módszereknek, hanem az elsődleges kezelésként alkalmazott sebészeti beavatkozásnak köszönhette. Egészen bizonyosra vehető, hogy a műtét nélkül, az alternatív terápia önmagában nem vezetett volna eredményre.

5. A beteg/hozzászóló teljes egészében igénybe vette a hagyományos kezelést, azonban ezt elhallgatja, vagy jelentéktelennek állítja be, gyógyulását az alternatív módszereknek tulajdonítja.

kemo okossag

Ez tulajdonképpen a hazugságnak egy másik formája. Leginkább fórumokon fordul elő, bár előbb-utóbb csak kibökik: kaptak kemót, volt műtét is, persze valójában nem ettől gyógyultak meg. Fejlettebb változata ennek az, aki nem is volt soha beteg, csak “tudja”, hogy a beteg nem a hagyományos kezelésnek köszönhetően, hanem éppen annak ellenére gyógyult meg és elsősorban valamiféle csodaszertől.

6. A beteg nem gyógyult meg, meghalt, de erről már nincs hír.

Ahogyan a 3. pontban is írtam, egy pozitív diagnózis nem feltétlenül jelenti a kezelés azonnali megkezdését, ahogyan azt sem, hogy a betegnek már csak hónapjai vannak hátra. Lehetséges, hogy akár viszonylag hosszabb ideig is él még, alternatív terápiát alkalmaz, és széles körben úgy hirdeti, hogy meggyógyult. A szomorú tény, hogy később meghalt, már nem jut el a nyilvánossághoz.

Reklámok