Címkék

, , , ,

A hülyeség határtalan, legfeljebb azon lehet elmélázni, hogy maga az eredeti cikk, vagy a kommentelők ostobasága az ijesztőbb. Az írás a hoaxok egy bevett módszerével igyekszik elnyerni a bizalmat: ismert intézményre, orvosra, kutatóra, tanulmányra hivatkozik. A legkevesebb az lenne, hogy aki hisz (vagy hinni szeretne) benne, legalább egy gyors kereséssel ellenőrizné a hivatkozott forrást. Ha ezt megtenné, két-három perc alatt meggyőződhetne róla, a Johns Hopkins Medicine soha nem küldött ki ilyen e-mailt.

facts_figures

Egy ilyen kezdés után érdemes erős kétkedéssel fogadni az adott levélben, hírben olvasottakat. Érdekes, kissé skizoid jellegű tempója egyébként a különböző alternatív gyógymódról szóló hírek terjesztőinek, hogy időnként neves kutatóintézetekre, orvosokra , tanulmányokra hivatkoznak – akik állítólag a gyógyszerlobbi zsebében vannak már régóta. No, de az ilyen apró következetlenségeken ne akadjunk fenn, érdemes átnézni inkább a hoax állításait és a Johns Hopkins cáfolatait. (A hoax állításait dőlttel idézem, de nem minden esetben teljes terjedelemben. Akit érdekel, a linken megnézheti, és különben sincs kedvem a további felületet biztosítani minden egyes baromságnak. A Johns Hopkins válaszából sem szó szerint, teljes terjedelemben idézek, próbáltam a lényegre szorítkozni, illetve kiegészíteni más észrevételekkel, hivatkozásokkal.)

“Minden embernek vannak degeneratív – nem egészséges, azaz ráksejtek a szervezetében. Ezek a ráksejtek nem mutathatók ki a szokásos vizsgálatokkal egészen addig, amíg számuk több milliárdra fel nem szaporodik. Amikor egy orvos a kezelés végeztével azt mondja a betegnek, hogy nincs több ráksejt a szervezetében, ez csak annyit jelent, hogy a tesztek nem képesek észlelni a csökkenésük okán a degeneratív ráksejteket, mivel azok már nem érik el a kimutatható mennyiséget. Egy ember élete során a ráksejtek átlagosan 6-10 vagy még ennél is több alkalommal bukkanhatnak fel.”

A testünket alkotó milliárdnyi sejtek között óhatatlanul előfordulnak atipikus vagy abnormális sejtek, amelyek magukban hordozhatják a rákos sejtek néhány jellemzőjét. A legtöbbjük spontán elbomlik, elpusztul és sohasem okoz rákot. Számos daganatos betegségre léteznek szűrővizsgálatok, míg más daganatos betegségeknél nincs ilyen és csak a tünetek jelentkezésével lehet felismerni őket. Vannak már arra utaló kutatási eredmények, hogy a sikeres kezelések után valamiféle “szunnyadó” ráksejtek maradnak a szervezetben, amelyek később újból megbetegedést okoznak, azonban az általános kijelentések ebben az esetben sem megalapozottak.

“Ameddig az ember immunrendszere erős, képes arra, hogy elpusztítsa a ráksejteket, és ezzel megakadályozza, hogy azok elszaporodjanak és daganatokká fejődjenek.”

A daganatos betegségek keletkezése során semmit nem jelent, hogy az immunrendszer erős-e vagy sem, sokkal inkább az immunrendszer felismerő képessége a kérdés. Az immunrendszer egyszerűen nem ismeri fel a rákos sejteket. A rákos sejt mintegy álcázza magát, becsapja az immunrendszert, ami úgy érzékeli, mint egy egészséges sejtet. Normál esetben azok a sejtek, amelyeket vírus vagy baktérium megtámadott, vészjeleket küldenek az immunrendszernek, mire az akcióba lép. A rákos sejtek nem küldenek ilyen riasztásokat, sőt, gyakorlatilag láthatatlanná teszik magukat az immunrendszer számára –  magyarázza  Elizabeth Jaffee, vezető kutató az immunrendszer működése és a daganatos betegségek területén.

jonhs hopkins

“Amikor valakinél kimutatják, hogy daganata van, az azt jelzi, hogy annál a személynél összetett táplálkozási hiányosságokkal állnak szemben. Ahhoz, hogy e sokrétű táplálkozási hiányosságokat megszüntethessük, az étrend megváltoztatására és étrend-kiegészítők bevitelére van szükség, ezekkel fogjuk megerősíteni immunrendszerünket.”

Az étkezésünk, különféle káros szenvedélyek, mint például a dohányzás hozzájárulhatnak a rák kifejlődéséhez, mondja William Nelson. A rák kockázata csökkenthető a kiegyensúlyozott diétával, de ez nem azt jelenti, hogy a helyes táplálkozás önmagában kizárja a daganatos megbetegedést, sem azt, hogy létezik valamiféle különleges étel, amely ugyanerre (megelőzés) jó lenne. A kiegészítőkkel kapcsolatban Nelson rámutat, hogy szükségesnél több vitamin fogyasztása nem jelent előnyt a rák megelőzésben.

“A kemoterápia során tulajdonképpen megmérgezik a gyorsan növekvő ráksejteket, de ezzel elpusztítják a csontvelőben, a bélrendszerben, stb. lévő egészséges sejteket is, sőt egyéb szervek: a máj, vese, szív, tüdő stb. – károsodását is okozhatják. A sugárterápia, miközben elpusztítja a ráksejteket, elégeti, roncsolja és károsítja az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket. …a kemoterápia és a besugárzás hosszan tartó alkalmazásával nem lehet több daganat elpusztulását elérni. Amikor a kemoterápia és a besugárzás hatására a testbe túl sok méreg kerül, az immunrendszer meggyengül vagy összeomlik, miáltal a beteg szervezete képtelen ellenállni a különféle fertőzéseknek és komplikációknak. A kemoterápia és a besugárzás hatására a ráksejtek mutációval ellenállóvá válhatnak, ami meg-nehezíti elpusztításukat. Sebészeti beavatkozások ugyancsak a ráksejtek továbbterjedését okozhatják a szervezet más részeire.”

A kemoterápia és a sugárkezelés elsősorban a daganatos sejtek pusztulását okozza. Ismertek a döntően időleges és visszafordítható mellékhatások, ezeknek az enyhítése a kezelés integráns része. A műtét nagyon sok esetben az elsődleges módszer, de ez nem okozza a rák továbbterjedését. Az áttéteket az okozza, hogy a rákos sejtek “kilépnek” az eredeti daganatból és a keringés útján továbbterjednek.

“A cukor táplálja a daganatot. A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket.”

Röviden, tömören: ostobaság. Jelenleg nem ismert olyan klinikai (azaz embereken) végzett kutatás, amely igazolná, hogy a cukorfogyasztás a rákos sejtek növekedéséhez, áttétekhez vezetne és olyan sem, hogy a cukor megvonása elpusztítaná a rákos sejteket, egyszerűen nem igaz, hogy a rákos sejtek “szeretik” a cukrot.

Minden sejtünk, beleértve az egészséges és rákos sejteket is, energiaforrásként glükózt használ. Amikor cukorról van szó, legtöbben a közönséges fehér cukorra gondolnak, amit pl. a kávéba teszünk minden nap. Az élettani folyamatok leírásakor használt “cukor” szó mást jelent, egy általános megjelölés, amely több tucat vegyületet magában foglal.

Ahogy Julie Baker, onkológiai dietetikus elmagyarázza: A testünk elsődleges energiaforrásként a glükózt, a legegyszerűbb szénhidrátot használja. Ha a szénhidrát fogyasztásunk nem elegendő, akkor szervezetünk más módon állítja elő a glükózt. Az egyik lehetséges út, hogy az elfogyasztott fehérjékből, vagy akár a szervezetünk saját fehérjéiből (pl. izomszövet lebontásából) állítja elő azt. Ez végső soron izomvesztéshez, alultápláltsághoz vezethet – kifejezetten nemkívánatos állapot egy daganatos beteg esetében.

Az nem vitatott, hogy a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezethet, amely összefüggésbe hozható több daganatos betegséggel (vastagbél-, prosztata- és  hasnyálmirigyrák), azonban a cukor elhagyása sajnos nem gyógyítja a rákot, a rákos sejtek ettől nem pusztulnak el.

“A tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat. A tej megvonásával, esetleg helyette édesítőszer-mentes szójatej fogyasztásával a ráksejtek éhezni kényszerülnek.”

A daganatok járhatnak nyálkaképződéssel, de ez a nyálka nem a tejfogyasztás eredménye. Megjegyzendő, hogy maga az alapteória sem bizonyított: a tej nem vezet nyálkaképződéshez. 

“A ráksejtek virulnak savas környezetben . A hús alapú étrend savas, és ezért jobb, ha marha és sertéshús helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét fogyasztunk.”

Az, hogy a daganatot a  szervezet savas környezete idézi elő igazolatlan, áltudományos állítás. Maga az egész lúgosítás áltudományos teória, élettani képtelenség. Arról nem is beszélve, hogy a vér normál pH értéke 7,4, amely inkább semleges pH és a kísérleteket általában ilyen közegben végzik a rákos sejtekkel, amelyek – köszönik szépen – ebben a közegben is képesek a növekedésre. In vitro kísérletekben a rákos sejtek valóban képesek gyorsabban növekedni savas környezetben, azonban az ok-okozat fordított: ha a daganat kifejlődött, megteremti a maga savas környezetét a megváltozott glükóz-anyagcsere és csökkent vérkeringés miatt, így a páciens vérének pH-ja már semmiféle hatással nincs a daganatra.

“A desztillált víz savas, ezért tanácsos kerülni. Lugos víz segíti a szervezetet.”

Ez a kijelentés csak azért érdemel említést, mert jól jellemzi az egész cikk tudományos alapjait, pontosságát. A desztillált víz pH-ja 5-7 között változhat, így valóban lehet enyhén savas, azonban a daganatoknak édesmindegy, milyen vizet fogyasztunk, növekedésüket sem a desztillált víz, sem a különféle lúgos csodavizek nem állítják meg.

“A ráksejtek oxigén dús környezetben nem tudnak burjánzani. A napi rendszeres testmozgás és a mély lélegzetvétel segít több oxigént eljuttatni a sejtek szintjére. Az oxigénterápia is egy olyan eszköz, ami bevethető a ráksejtek elpusztítására.”

Valójában még azt is nehéz eldönteni, honnan származik ez a baromság. Az kétségtelen, hogy a sportolni általánosságban egészséges, azonban ezzel sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet a rákot. Az oxigénterápia hatásosságát nem igazolták tudományosan, ugyanakkor a hasonló jellegű manipulációk (pl. hidrogén-peroxid juttatása a szervezetbe) akár a páciensek halálához is vezettek – de gyógyuláshoz soha.

“A rák a szellem, a test és a lélek betegsége.”

Az egyik legnépszerűbb mítosz, amely szerint a “ráknak lelki okai vannak”. Az igazság ezzel szemben az, hogy még soha, senki nem igazolta ezt. Az állítás alaptalan, népszerűségét talán annak köszönheti, hogy tökéletesen alkalmas a “velem ilyen nem történhet” típusú önáltatásra. Mivel az emberek többsége vonakodik bevallani, hogy ilyen problémái lehetnek és kifejezett divat a “minden oké, sikeres vagyok, boldog vagyok” képet sugározni magunkról, és sokan nyilván hisznek is ebben, így biztosak benne, hogy velük tényleg nem történhet meg. Pedig de. Az nem kérdés, hogy a beteg hozzáállása, gyógyulni akarása sokat számít, de a rák alapvetően nem válogat: kiegyensúlyozott, boldog emberek is lehetnek daganatos betegek és depressziósok, narkósok, pszichiátriai betegek sem lesznek feltétlenül azok.

A hoax műanyag edényekről, dioxinról szóló állításai sem megalapozottak.  Dr. Edward Fujimoto létező személy, aki valóban tett olyan állítást, hogy a műanyag edényekben történő mikrózás dioxinokat szabadít fel, juttat az ételbe, így végső soron a szervezetünkbe.  Fujimoto szerint a megállapításait igazolni is tudja. Ugyanakkor  egy weboldal kétszer is megkereste Fujimotot, azzal, hogy ismertesse a véleményét alátámasztó tanulmányokat, azonban választ nem kaptak. Az állítást, amely szerint a műanyag edények mikróban történő használata dioxin mérgezéshez vezet, többször cáfolták.

Összegezve most sem tudok másra jutni, mint bevezetőmben: a hamisított levél állításai megalapozatlanok, nem többek-újabbak, mint a legnépszerűbb rák-mítoszok ismételt közlése. Talán csak az enyhíti a dolgot, hogy a cikk a hivatkozások között megjelöli a Johns Hopkins Medicine-t is, így akár még az sem kizárt, hogy egy olvasó eljusson a cáfolathoz. Ahogy a kommenteket elnéztem, ez azért tömegesen biztosan nem történt meg.